Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Pondělí v Hongkongu: salvy slzného plynu, další útok mužů v bílém a dáma bránící studenty

Hongkongská policie střílí proti demonstrantům granáty se slzným plynem (5. srpna 2019). Foto: Tyrone Siu, Reuters
Hongkongská policie střílí proti demonstrantům granáty se slzným plynem (5. srpna 2019). Foto: Tyrone Siu, Reuters

Protestující v Hongkongu oblehli policejní stanice. Policie znovu střílí slzným plynem. Demonstranty opět napadli muži v bílém. A protesty ochromily i letiště.

429 zatčených, 1000 salv slzného plynu, 160 gumových projektilů. Na tolik hongkongská policie na dnešní odpolední tiskové konferenci vyčíslila své zásahy proti protivládním protestujícím, které začaly 9. června. I kdyby to byla čísla, která přesně odpovídají skutečnosti, po dnešku je jasné, že už neplatí.

Po víkendu plném protestů – a konfliktů mezi policisty a demonstranty – se Hongkong chystal na pondělí neboli den, na který odpůrci vlády vyhlásili plošnou stávku. Jak informuje Hong Kong Free Press, do ulic dnes zároveň vyšlo celkem osm velkých protestních pochodů, každý na jiném místě oblasti. V některých ulicích demonstranti během dne znovu vztyčili barikády, někde zablokovali hromadnou dopravu.

Nicméně v průběhu dne se situace postupně komplikovala. Policisté znovu, už třetí den v kuse, stříleli proti protestujícím slzným plynem.

Stejně jako o víkendu se část demonstrantů zaměřila na policejní stanice. V Tai Po, jednom z osmnácti obvodů Hongkongu na východním pobřeží poloostrova Kowloon (Kau-lung), zaháněla pořádková policie na ústup stovky protestujících, proti nimž použila slzný plyn, hlásí z místa reportérka South China Morning Post Karen Zhangová.

https://twitter.com/karenised/status/1158334780313784320

Situaci na chvíli uklidnila starší žena, která se před mladé protestující postavila, aby je ochránila vlastním tělem. „Jsou to jen studenti! Nechte je na pokoji,“ volala na policisty.

A ti skutečně ustoupili.

https://twitter.com/karenised/status/1158343859853615104

Nicméně napětí se rychle vrátilo. Policisté po protestujících vypálili další salvy slzného plynu; ze strany demonstrantů začaly létat kamínky z praků, cihly a kolem osmé večer i jeden domnělý Molotovův koktejl.

https://twitter.com/karenised/status/1158350250320334849?

Protestující se shromáždili také kolem policejní stanice v obvodu Tuen Mun na jihozápadě poloostrova Kowloon. Několik z nich rozbilo okna policejní stanice cihlami a zapálilo odpadkový koš. Později založili oheň u vstupní brány.

https://twitter.com/VictorTing7/status/1158342312713433088

Ve čtvrti North Point na východě Hongkongu napadla demonstranty skupina mužů v bílých tričkách a s tyčemi v ruce – scéna, která připomněla červencový surový útok ve stanici Yuen Long. Poté se útočníci dali na útěk.

Ve čtvrti Tin Shui Wai (sever Kowloonu) řešili demonstranti problém se slzným plynem po svém. Obstarali si hadici, kterou připojili na rozvod vody na veřejných záchodcích, a proudem vody plechovky slzného plynu zneškodňovali.

Chaos na letišti

Na mezinárodním letišti v Hongkongu, jednom z nejrušnějších letišť na světě, byly dnes kvůli vyhlášené stávce a protestům zrušeny stovky letů.

Někteří podnikatelé už si stýskají, že jim bouřlivá situace v Hongkongu komplikuje jejich práci. Nejmenovaný dánský podnikatel, který v Hongkongu už přes deset let vede firmu s elektronikou, popsal pro SCMP, že se mu pracovní kolektiv rozpadá pod rukama.

„Je to hodně znepokojivé a pro naši práci nebezpečné. Mám zaměstnance na černé straně (protivládní) i na té bílé (provládní). Někteří lidé ani nechtějí chodit do práce,“ stěžuje si. Část z jeho zaměstnanců prý dokonce zvažuje, že se z Hongkongu odstěhuje – mají strach, že tam začíná být příliš nebezpečno. „Pořád doufám, že se to přežene. Ale zatím to tak nevypadá,“ dodal.

South China Morning Post ve své online reportáži zaznamenává také svědectví lidí, kteří protesty podporují. Na straně kritiků vlády stojí například osmatřicetiletý interiérový návrhář K Fung. Na to, jestli s tím souhlasí i jeho zaměstnavatel, se prý příliš neohlíží. Je přesvědčený, že „tady jde o budoucnost Hongkongu. A pokud mě má firma potrestá, pak podle mě nestojí za to pro ni pracovat. (Protestující) studenti škodí leda tak zkorumpovaným vrstvám vlády.“

Ani podle finančního analytika Kwok Ka-winga není vláda Carrie Lamové v právu, když protestujícím vyčítá narušování veřejného pořádku a rozvracení společnosti a ekonomiky Hongkongu. Pro byznys je zásadní vzájemná důvěra, kterou Hongkong býval vyhlášený, ale vláda ji od roku 2014 soustavně narušuje represí opozičních poslanců, je přesvědčený Kwok, který pracuje pro jednu z hongkongských investičních bank.

Pokud máte připomínku nebo jste našli chybu, napište na editori@denikn.cz.

Čína

Hongkong

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější