Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Když lezu, jsem šťastný. Ani olympiáda mi skály nenahradí, říká favorit her v Tokiu Ondra

Adam Ondra během závodu na světovém poháru v Chamonix. Foto: Lukáš Bíba
Adam Ondra během závodu na světovém poháru v Chamonix. Foto: Lukáš Bíba

Na olympijských hrách v Tokiu se poprvé představí lezení. Tedy disciplína, ve které exceluje Čech Adam Ondra. Trojnásobný mistr světa se může na olympiádu kvalifikovat už na srpnovém světovém šampionátu. V rozhovoru pro Deník N vysvětluje, proč se v Tokiu bude závodit v kombinaci tří disciplín, skepsi některých kolegů i svou lezeckou vášeň.

Zbývá rok do olympiády. Budou hry v Tokiu vrcholem vaší kariéry? Nebo lezci neberou OH tak vážně i kvůli tomu, že se bude rozdávat pouze jedna sada medailí?

Jestli bude olympiáda v Tokiu vrcholem mé kariéry, nebo nebude? To bude samozřejmě záležet i na výsledku. Beru to tak, že je strašně složité srovnávat lezení na závodech a lezení na skalách. Bude to jeden z vrcholů, ale těžce se mi to hodnotí.

Někteří lezci berou olympiádu jako velký zlom, někteří ji zase relativizují, protože se bude závodit v disciplíně téměř bez historické tradice. Určitě ale nepochybuji o tom, že celá komunita bude hry sledovat. Všichni jsou napjatí, jak to dopadne a jak se to bude líbit široké veřejnosti. A jestli to bude mít úspěch, podpoří případný scénář, že by se na dalších olympiádách závodilo o více sad medailí.

To znamená, že by tam byly tři samostatné disciplíny. Momentálně se řeší návrh, aby byly v Paříži 2024 dvě sady medailí. Jedna v rychlostním lezení a druhá v kombinaci boulderingu a lezení na obtížnost, což mi přijde jako dobrý nápad, protože z historického hlediska lezení to dává větší smysl.

Co říkáte na systém násobení umístění ze tří disciplín?

Začnu zeširoka. Mezinárodní lezecká federace byla postavená před těžké rozhodnutí, protože měla k dispozici pouze jednu sadu medailí na OH a musela si vybrat, jestli dají přednost některé z disciplín, nebo zvolí kombinaci boulderingu, lezení na obtížnost a lezení na rychlost.

Kombinace všech tří disciplín byla zvolena jako nejmenší zlo. Takže na olympiádu mohou jet specialisté všech disciplín. Dosud se ale nikdo nevěnoval kombinaci všech tří disciplín.

Určitě chápu racionální rozhodnutí naší federace, dává to smysl i z hlediska národních úrovní, protože olympijské disciplíny mají mnohem větší finanční podporu než neolympijské.

Samotné násobení je tedy

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Rozhovory

Sport

V tomto okamžiku nejčtenější