Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Sám šíří nenávist a toxickou atmosféru, videohry za útoky nemohou, čelí Trump kritice po El Pasu

Lidé v El Pasu uctili památku 22 obětí. Foto: Mark Lambie, El Paso Times via Imagn Content Services, LLC, Reuters
Lidé v El Pasu uctili památku 22 obětí. Foto: Mark Lambie, El Paso Times via Imagn Content Services, LLC, Reuters

Americký prezident Donald Trump v reakci na sobotní útok v El Pasu odsoudil rasovou nenávist. Jeho starší výroky o migrantech ale podle kritiků brání tomu, aby jeho slova zněla upřímně.

Dva dny po střelbě v texaském El Pasu Trump předstoupil v Oválné pracovně před kamery a odsoudil čin mladého muže, který v nákupním centru zastřelil 22 lidí. Měl to být projev, ve kterém se lídr země obrací na její obyvatele, aby je sjednotil a uklidnil po traumatické události.

„Náš národ musí jedním hlasem odmítnout rasismus, nesnášenlivost a snahu o bílou nadvládu. Tyto ideologie musí být poraženy,“ řekl prezident v Bílém domě.

Trump útok kritizoval už v předchozích vystoupeních, ve kterých mimo jiné navrhoval imigrační reformu. Tentokrát se ale přímo věnoval rasismu, který útočníka vedl k jeho činu.

Prezident se v projevu, v němž vynechal problematiku regulace zbraní, zaměřil na psychické problémy agresorů. I když někteří pachatelé hromadných vražd jsou skutečně psychicky nemocní, výzkumy nenašly silnou korelaci mezi psychickým onemocněním a násilím.

Dalším spouštěčem podobných útoků jsou podle Trumpa

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

USA

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější