Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Pražská výstava ukazuje tři druhy budoucnosti

Virtuální realita, drony, nanomateriály, elektrická auta, 3D tisk. Výstava Future Port Prague je přehlídkou technologického optimismu a lákavou atrakcí pro děti.

Kolik budoucnosti je doopravdy k vidění na akci, která ji má v názvu? To je záludná otázka. Na výstavách obvykle najdete tři druhy budoucnosti: tu, co už byla, tu, která je právě teď a konečně tu, která nikdy nebude.

Vizuálně nejlepší bývá ta třetí. Na výstavě Future Port ji zastupuje třeba Ecocapsule. „Mikrodům“ stejnojmenné slovenské firmy vypadá jako obytný přívěs navržený ilustrátorem sci-fi z padesátých let. Je nabitý technologiemi, které mají zařídit jeho soběstačnost: malou větrnou turbínou, solárními články, systémem pro zachycování dešťové vody. Můžete si ho prý postavit kdekoli: na louku, na břeh horského jezera, na pláž… web výrobce je v tomto směru velmi působivý.

Ecocapsule bude stát dva miliony korun, do pořadníku se již můžete zapsat. Vystavený prototyp nevypadá tak prostorně a atraktivně jako webová prezentace, ale ten sci-fi příslib v něm zůstává. Je dokonalým zhmotněním nepravděpodobné budoucnosti: velmi drahý, velmi hipsterský, po bližším prozkoumání velmi obyčejný (pořád je to jen karavan!). velmi dobře řešící problém, který skoro nikdo nemá. Tím není řečeno, že se nebude prodávat – tento bratislavský projekt má již slušnou zahraniční publicitu a nějací zájemci se určitě najdou. Stačí chvíli postát u exponátu a dívat se. Mladí muži, převažující část návštěvníků všech podobných výstav, vstupují po jednom do bílého vajíčka, rozpačitě nahlížejí do ložničky jako dlaň a v očích jim plane touha.

Konkurence pro Elona Muska

„No jistě, o tom všem se již podrobně psalo,“ říká trochu netrpělivě pan Pavel Šefl, obchodní ředitel firmy Advanced Materials JTJ na otázku, zda vysvětlení principu vystavených baterií HE3DA najdeme na internetu. Ochotně však vysvětlí, v čem spočívá hlavní kouzlo příslušné technologie: kapacita baterií je výrazně vyšší než obvyklá díky použití nanomateriálů.

Aneb vítejte v budoucnosti, která je již dnes.

Nano znamená deset na minus devátou. Nanometr je miliontina milimetru. Atomy většiny prvků měří asi desetinu nanometru, takže nanotechnologie pracují s částečkami na úrovni molekul a nevelkých shluků atomů – opravdu s tím nejmenším, s čím se ještě dá manipulovat. Hmota rozbitá na tak maličké kousky má zajímavé vlastnosti. Například se tím ohromně zvětší poměr povrchu k objemu, což se hodí v lékařství, při výrobě nepromokavých textilií a taky u baterií, kde se šikovným využitím kombinace lithia s uhlíkovými nanostrukturami dá zvýšit kapacita při nízké výrobní ceně. Jan Procházka, vynálezce této technologie, se chce dostat až ke kapacitě 1 KWh na litr a kilogram. Sedmikilová baterie by tak kryla průměrnou denní spotřebu české domácnosti.

Smysl technologií jako HE3DA však není

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Věda

V tomto okamžiku nejčtenější