Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Romové dělají otevřeně to, co my skrytě. Jejich nadané děti by měl stát zvýhodňovat, říká mecenáška

Spisovatelka a podnikatelka Kateřina Dubská. Foto: Nakladatelství Jota
Spisovatelka a podnikatelka Kateřina Dubská. Foto: Nakladatelství Jota

Před 18 lety založila Kateřina Dubská nadaci Verda. Z peněz, které dostala za prodaný podíl ve firmě, začala podporovat vzdělání romských dětí. Za tu dobu i díky její pomoci vystudovalo přes čtyři sta dětí. „Chceme, aby nebylo mezi Romy tolik chudoby a nevzdělanosti. Podporujeme, aby vyrostla jejich elita, která bude bojovat za svá práva. A jedinou cestou je vzdělání,“ říká Dubská.

Proč by měly romské děti dostávat stipendium za to, že chodí do školy?

Protože musí překonat víc překážek než děti z majority, aby vystudovaly.

Jeden z nejsilnějších zážitků pro mě byla dívka, která studovala práva a říkala nám, že byla jediná Romka ve třídě na základce a schytávala to ze všech stran, bohužel i od učitelů. A že to bylo těžké, protože její rodiče trvali na tom, aby chodila do neromské základky. Což chce řada romských rodičů. Tím ovšem vystavují svoje dítě většímu tlaku.

Pak šla na střední, to už bylo mnohem lepší, a na vysoké už se s rasismem vůbec nesetkala. Řekla jsem jí, že je mi to líto, a ona se na nás tak podívala a řekla: „Víte, já už to dneska beru tak, že jsem to asi potřebovala, protože já už teď vím, že vydržím všechno.“

Mě to potěšilo, ale proč by si tím romské děti měly procházet?

Je pro stát výhodné, pokud mají romské děti vzdělání?

Bylo by pro něj ještě výhodnější, když už vyplácí dávky a cesta z ghetta je těžká, rodiny motivovat, aby děti udržely na škole. I tím, že by byly zvýhodněné. Protože když jsme před 18 lety začínali, bylo obvyklé a z krátkodobého hlediska pro rodiny výhodnější, když dítě skončilo povinné vzdělání na základní škole a šlo na pracák. Protože jim přinášelo peníze.

Kdežto investice do vzdělání znamenala čtyři roky velké finanční zátěže. To není jen o jízdenkách do školy, ale taky o pracovních sešitech a pomůckách, protože vzdělání je sice zdarma, ale věčně dokupujete nějaké učebnice, což nejsou levné věci. Rodině se proto studium dětí z krátkodobého hlediska nevyplatí.

Stát by měl platit dětem, aby chodily do školy?

Za základní vzdělání ne. Ale pokud je rodina v situaci, že

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Romové

Rozhovory

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější