Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

„Je to blbý místo.“ Kontrola domova ve Svojšicích odhalila závažná pochybení

Foto: Gabriel Kuchta, DeníkN
Foto: Gabriel Kuchta, DeníkN

Audit, který nechal udělat pražský magistrát v domově ve Svojšicích, odhalil pochybení minulého vedení v hodnotě milionů korun. Jak to vypadá ve Svojšicích, kde žije přes sto lidí s mentálním postižením a psychiatrickým onemocněním?

Ruka se mu třese tolik, že i když má čaj nalitý jen do půlky hrnku, stejně jej cáká na šedozelené linoleum na podlaze. Sedmasedmdesátiletý František Soukup sedí na svojí vzorně ustlané posteli, v horkém letním odpoledni se mezi zdmi zámečku dá vydržet líp než venku.

„Jsem tu už tři roky, předtím jsem bydlel doma, v Praze. Je tu moc klid, chybí mi ten ruch města. Chodím jen okolo baráku, do zahrady ne, ta se opravuje,“ vypráví. Pokoj, kde s dalšími třemi úplně cizími lidmi žije a který má být jeho domovem, připomíná svojí strohostí internát nebo studentské koleje. Jsou tu jen postele, skříně, stůl se židlemi, každý má svou poličku a noční stolek. Ale zdejší obyvatelé nemají často ani žádný majetek, který by si na poličku vystavili, protože veškerý jejich příjem padne na zaplacení pobytu v domově. Pan Soukup tak ukazuje na svoji jedinou pohlednici. Samotu se pokouší narušit nonstop zapnutá televize.

„Chybí mi tu ruch velkoměsta,“ říká sedmasemdesátiletý František Soukup. Ve Svojšicích na Kolínsku žije tři roky, předtím byl celý život v Praze. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Představte si, že byste léta, desítky let spali v pokoji s úplně cizími lidmi. Neměli byste ani vlastní koupelnu, protože jsou jen společné. Daleko od rodiny, známých, města, kde jste vyrostli. Všechny vaše činnosti by se odehrávaly v kolektivu. Všechny vaše vztahy by byly placené, byli byste odkázaní jen na to, co pro vás udělají už tak dost přetížené zdravotní sestry nebo pracovnice v sociálních službách. A nemohli byste

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Reportáž

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější