Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Řekni Robinson a uvidíš, co se stane. Facebook zachází v mazání příspěvků příliš daleko

Tisíce unavených, špatně placených lidí se starají, aby Facebook byl mravný a politicky korektní. Foto: Fotolia
Tisíce unavených, špatně placených lidí se starají, aby Facebook byl mravný a politicky korektní. Foto: Fotolia

Pokud nejste fanoušci Trikolóry nebo nesledujete – pro zjednodušení to tak nazvěme – alt-right scénu na sociálních sítích, nejspíš jste ještě nezaznamenali různé příspěvky na téma „na Facebooku je jméno, o němž se nemluví“. Není to Voldemort, ale Tommy Robinson.

Facebook byl dlouhá léta celosvětově kritizován za příliš laxní přístup vůči „hate speech“. Na Facebooku se dařilo extremistům všeho druhu, nebylo nic těžkého najít nejrůznější příspěvky plné výhrůžek, rasové nenávisti, a mohli jste je nahlašovat sebevíc. Nedělo se obvykle nic, na rozdíl od příspěvků s nahotou, kde byl Facebook mnohem rychlejší.

Na veřejnost občas unikly pokyny, které měli dodržovat zaměstnanci různých firem, které pro Facebook smluvně prováděly dozor nad obsahem (mluvilo se o zemích jako Filipíny, Maroko či Indie, dlouho to však zůstávalo neověřeno, protože skutečné informace Facebook přísně střežil). Později se objevily i reportáže z amerických firem, jejichž kontraktoři mají nelehkou úlohu – řešit nahlášené příspěvky. Jak se asi dá čekat, není to žádný med, doporučuji „The Trauma Floor“ na The Verge. Tato reportáž je ovšem už z letoška, tedy poté, co Facebook zažil asi nejhorší rok: skandál okolo Cambridge Analytica, obvinění z nečinnosti v případě genocidy v Barmě, útoky ze všech stran politického spektra pro údajné ovlivňování voleb a referend.

Přestože z hlediska ceny akcií zvládl Facebook všechny peripetie poměrně dobře (pokles z více než dvou set na 125 dolarů během roku vyrovnal), nervozita je jasně patrná i uvnitř společnosti. Týmy, které mají vyřešit problémy spojené s projevy nenávisti, se zvětšily a zajímají se o názory lidí v konkrétních zemích včetně ČR. Když jsem se na podzim 2016 měl možnost setkat v evropské centrále v Dublinu s jednou z vedoucích podobné skupiny, ujišťovala mě, že mají rodilé mluvčí pro každý jazyk v Evropě. Nevěřil jsem jí to. Jsem si však poměrně jistý, že

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Věda

V tomto okamžiku nejčtenější