Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Trumpova válka proti Číně a Vánocům: kvůli novým clům na čínské zboží „vypukne chaos“

Nová cla avizovaná prezidentem Trumpem dopadnou na hračky za skoro 12 miliard dolarů (ilustrační snímek). Foto: Pixabay
Nová cla avizovaná prezidentem Trumpem dopadnou na hračky za skoro 12 miliard dolarů (ilustrační snímek). Foto: Pixabay

Nedbal na prosby svého ministra, aby nejprve varoval Číňany, než to oznámí světu; přednost dostal Twitter. Donald Trump tlačí na Peking dalšími cly, ten neustoupí „ani o píď“. A prodejci vánočních dárků začínají mít opravdu velké starosti.

Donald Trump je prezidentem Spojených států už dva roky, šest měsíců a třináct dní. Dostatečná doba, aby už nebylo žádným velkým tajemstvím (i díky knihám jako Woodwardův Strach – Donald Trump v Bílém domě), že prezident Trump rád jedná impulzivně.

Nejnověji se to potvrdilo včera v Oválné kanceláři, která podle zdrojů agentury Bloomberg zažila další z dusných debat mezi prezidentem a členy jeho vlády. Tentokrát se Trump střetl s ministrem financí Stevenem Mnuchinem a ve hře nebylo nic menšího než obchodní válka s Čínou.

„Přítel prezident Si“ zklamal

Ministr Mnuchin a obchodní zmocněnec Robert Lighthizer, kteří stojí v čele amerického vyjednávacího týmu s Číňany, se sotva vrátili ze Šanghaje, kde vedli v pořadí už dvanácté kolo obchodních rozhovorů se zástupci Pekingu. Do Bílého domu se vypravili, aby svého nadřízeného osobně zpravili o jejich výsledku.

Úřad amerického prezidenta předevčírem pustil do médií prohlášení, kde rozhovory s Čínou popsal jako „konstruktivní“. Osvědčený eufemismus však nemohl zakrýt skutečnost, že se oba politici opět vrátili bez dohody v ruce. Jako už jedenáctkrát předtím.

Jistě, přivezli sice příslib, že rozhovory budou pokračovat někdy počátkem září. Rozhodně to mohlo dopadnout hůř – jako po předešlém jednání v Pekingu na začátku května, kdy čínští vyjednavači na příkaz shora couvli od už předjednané dohody, k velké nelibosti Američanů. A kdy po sobě obě znepřátelené strany znovu začaly střílet celními poplatky.

Jenže o Donaldu Trumpovi je dobře známo ještě něco dalšího: libuje si v pozici síly. Mnuchin s Lighthizerem prý tušili, co se chystá, už před odletem do Šanghaje. Prezidentovi se nezamlouvalo, kam a – jak pomalu – čínská otázka kráčí, a nijak zvlášť to neskrýval. Mimo jiné se nechal slyšet, že Peking podezřívá ze záměrného kličkování, které má uzavření dohody zbrzdit a odložit na pro Čínu lepší časy. Na příští rok, kdy ostražitost Američanů poleví, protože jejich hlavní starostí budou prezidentské volby a tou Trumpovou obhajoba mandátu.

A tak prezident Trump během včerejší schůzky v Oválné pracovně udělal, co udělal: vzal do ruky mobilní telefon, otevřel svůj oblíbený Twitter a začal psát.

„Naši vyjednavači se zrovna vrátili z Číny, kde vedli konstruktivní rozhovory ohledně budoucí Obchodní Dohody (sic!). Před třemi měsíci jsme si mysleli, že jsme se s Čínou dohodli, ale Čína se před podpisem bohužel rozhodla dál vyjednávat. Nedávno Čína souhlasila, že od USA bude ve velkém nakupovat zemědělské výrobky, ale neudělala to. Kromě toho můj přítel prezident Si řekl, že zastaví prodej fentanylu do Spojených států – to se nikdy nestalo a spousta Američanů dál umírá!“

Ministr Mnuchin Trumpa prosil, aby prezident nejprve dal vědět Pekingu a až pak to ohlašoval světu. Trump odmítl. A nedbal ani na varování

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Čína

USA

Ekonomika, Svět

V tomto okamžiku nejčtenější