Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Europoslanci se rozhodli osekat internet. Média dostanou drobky od stolu, kde hoduje Google

Autor: Jijithecat. Zdroj Wikimedia Commons
Autor: Jijithecat. Zdroj Wikimedia Commons

Evropský parlament měl dnes příležitost velmi hluboce změnit internet. Bohužel nikoli k lepšímu. A využil ji dokonale.

Poslanci EP znovu jednali o reformě copyrightu. Oficiálně se příslušný dokument nazývá Směrnice Evropského parlamentu a Rady o autorském právu na jednotném digitálním trhu. Na začátku července jej EP malou většinou zamítl, hlavně proto, že poslanci chtěli více prostoru na diskusi o případných pozměňovacích návrzích. Dnes směrnici schválili 438 hlasy proti 226 při 39 abstencích.

Směrnice, o níž je řeč, je zatím nejzásadnější změnou autorského práva ve vztahu k digitálním technologiím, o jakou se kdy demokratické země pokusily. Snaží se řešit notoricky známé problémy internetu – obcházení copyrightu, upírání odměny tvůrcům, parazitování na cizí práci. Podle svých zastánců vyjasní reforma právní poměry na internetu a podpoří jeho rozvoj díky lepší ochraně autorských práv. Odpůrci naopak soudí, že směrnice otevře dveře cenzuře, zvýhodní velké firmy proti malým a bude mít nečekané vedlejší důsledky, vesměs záporné. Hlavními dvěma spornými body směrnice jsou její články 11 a 13.

Článek 13 – Google vs. Franta Vomáčka

Jak to funguje dnes? Franta Vomáčka někde sebere celovečerní film (z televize, DVD, z jiného webu) a nahraje ho na YouTube. Po nějakém čase si toho všimne studio či distributor, tedy majitel práv. Obrátí se na Google a ten film z YouTube smaže. Když to Vomáčka dělá častěji, zablokuje mu Google účet. Jelikož porušení autorského práva je trestným činem, může být Vomáčka též trestně stíhán.

Nepřehlédněte, že Google v předchozím příkladu nemá za nelegální obsah žádnou odpovědnost až do chvíle, kdy se ozve majitel práv. Teprve kdyby jeho žádost o smazání ignoroval, poruší zákon. Neboli: kde není žalobce, není soudce. Ve skutečnosti Google, Facebook a jiné platformy (v právním jazyce směrnice se jim říká „poskytovatelé služeb informační společnosti, kteří ukládají a zpřístupňují velké množství děl“, anglicky ISSP, information society service providers) jednají iniciativně, samy průběžně vyhledávají a mažou nelegálně nahraný obsah. Činí tak ovšem dobrovolně.

Jak bude fungovat článek 13? Povinností Googlu a všech dalších „poskytovatelů“ bude nelegální obsah na své servery vůbec nepustit. To znamená, že budou musel neustále hlídat, co kdo nahrává, rozlišovat, zda jde o copyrightované filmy, hudbu apod., a buď nahrání vůbec neumožnit, anebo to co nejrychleji smazat. V opačném případě by se vystavil postihům.

Na první pohled to nevypadá jako velký rozdíl

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Ekonomika, Věda

V tomto okamžiku nejčtenější