Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Farský chce stěhovat úřady do regionů, slibuje miliardové úspory. Ministerstva jeho návrh cupují

Šéf poslaneckého klubu Starostů a nezávislých Jan Farský. Foto: ČTK
Šéf poslaneckého klubu Starostů a nezávislých Jan Farský. Foto: ČTK

V regionech vznikne až pět tisíc nových pracovních míst a ušetří se miliardy, které by se jinak utratily na výstavbu vládní čtvrti v Praze, obhajují Starostové a nezávislí návrh, podle nějž se má z metropole přesunout 23 úřadů do krajských měst. Záměr ale odmítají dotčené instituce i jednotlivá ministerstva. Návrh podle nich obsahuje nesmyslná vyjádření, není podložený žádnou analýzou a reálně by vedl ke ztrátě kvalifikovaných zaměstnanců. Pojďme si jejich argumentaci projít.

Kde vzít lidi

Bezmála pět tisíc kvalifikovaných pracovních míst by se podle plánu Starostů mělo z 23 úřadů, které sídlí v Praze, přesunout do jednotlivých krajských měst (kromě Brna). Rozvoji regionů by rovněž mělo pomoci 2,6 miliardy korun, které zaměstnanci těchto úřadů dostanou na platech.

Do krajských měst by se tak přesunula i řada vysokoškoláků, čímž by se snížila nerovnost mezi Prahou a zbytkem republiky, míní STAN. Předkladatelé argumentují, že zatímco v Praze žije 38 % vysokoškoláků, například v Karlovarském kraji je jich pouze 11,5 procenta.

Proti tomu se ovšem staví ministerstva financí a zemědělství, 

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Nezařazené

V tomto okamžiku nejčtenější