Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Hostesky na Tour jsou jako muslimky v burce. Jen plní představy mužů o roli žen

Slovenský cyklista Peter Sagan po jedné z etap letošní Tour de France. Bude příště slavit bez společnosti hostesek? Foto: ČTK
Slovenský cyklista Peter Sagan po jedné z etap letošní Tour de France. Bude příště slavit bez společnosti hostesek? Foto: ČTK

Komentář Jana Moláčka: V Česku se rozpoutal další zápas za práva žen – tentokrát za právo dělat křoví na stupních vítězů vedle nejrychlejších jezdců etap Tour de France. Tuto tradici odmítají feministické organizace, podle kterých je sexistická. Brání ji naopak pravicové a konzervativní kruhy, tedy do značné míry stejný názorový proud, který požaduje zákazy islámského zahalování žen na veřejnosti. Usvědčují se tak z nepochopení společných kořenů obou tradic – sportovní i náboženské.

„Agresivní levicové aktivistické skupiny mohou v politicky korektní době požadovat téměř cokoliv. Krása se neodpouští,“ povzdechl si na Twitteru poslanec za ODS Jan Skopeček, když sdílel zprávu o tom, že modelky z ceremoniálu na konci etap Tour de France možná zmizí podobně, jako už zmizely ze startu závodů Formule 1.

Byl jen jedním z mnoha. Zpráva vyvolala obvyklou záplavu komentářů o zhoubné politické korektnosti, podléhání diktátu menšin, závisti ze strany „škaredých“ feministek atd.

V první větě má Skopeček samozřejmě pravdu. Levicoví aktivisté skutečně mohou požadovat (v mezích zákona) cokoliv, stejně jako pravicoví. V demokracii nelze nikomu bránit, aby něco požadoval. Pokud to požaduje a prosazuje demokratickými prostředky, je vše v pořádku.

Poslední Skopečkova věta je ale dokonalou ilustrací zmatku, který v hlavách mnoha obhájců hostesek coby ozdob po bocích vítěze vládne. O krásu ani averzi vůči ní tu totiž vůbec nejde a tvrdit to je argumentační faul.

Když se to zrovna hodí…

V pravicových názorových bublinách panuje podivné přesvědčení, podle něhož

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Názor

Komentáře

V tomto okamžiku nejčtenější