Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Novým terčem kybernetických útočníků jsou města. Příště možná i to vaše

Tady je dobrá rada drahá. Doslova. Foto: Fotolia
Tady je dobrá rada drahá. Doslova. Foto: Fotolia

Město Baltimore, stát Louisiana, floridské městečko Lake City a jihoafrický Johannesburg. Čtyři místa, která mají společné zejména to, že se v nedávných dnech stala obětí kybernetického útoku ve formě ransomwaru. Kdykoli se to může stát i u nás.

Další města, která už byla tímto způsobem napadena, jsou převážně v USA, ale Johannesburg ukazuje, že nejde o geograficky omezenou hrozbu – a je tak víceméně jen otázkou času, kdy dorazí i do Evropy nebo do České republiky. Z pohledu kybernetického útočníka nehraje vzdálenost roli, a nedá se tak říct, že se nás hrozba netýká.

Lake City, které bylo napadeno 10. června, zaplatilo výpalné ve výši 460 000 USD a obdrželo od útočníků nástroj – dešifrovací klíč– , kterým byli jejich IT specialisté schopni obnovit fungování města.

Baltimore, napadeno 7. května, výpalné nezaplatilo a odhady způsobených škod se pohybují kolem osmnácti milionů dolarů – suma zahrnuje zejména úsilí nezbytné pro obnovu fungování základních funkcí, postupné čištění napadených informačních systémů a jejich návrat do bezpečného provozu.

Americký stát Louisiana, kde byly 21. července napadeny školy ve třech okresech, vyhlásil stav ohrožení a útok stále trvá. Přestože

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Věda

V tomto okamžiku nejčtenější