Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Šéf fotbalu otevřeně: Lidi jen na rozhodčí zaměstnávají všechny kluby. Až se na to vykašlou, teprve se někam pohneme

Předseda fotbalové asociace Martin Malík. Foto: ČTK / David Taneček
Předseda fotbalové asociace Martin Malík. Foto: ČTK / David Taneček

Martin Malík v čele Fotbalové asociace České republiky před necelými dvěma roky nahradil Miroslava Peltu. Právě kvůli kauze okolo bývalého předsedy se asociace zadlužila a ještě více utrpěla také její reputace. Malík si uvědomuje, že je v současnosti horší než třeba reputace hokeje. „Kredit hokeje není tolik poškozený jako kredit fotbalu, protože se různě fackujeme v médiích,“ říká Malík v otevřeném rozhovoru pro Deník N, v němž hovoří i o ovlivňování rozhodčích.

V jaké finanční kondici je český fotbal?

Finanční situaci ve fotbale se povedlo stabilizovat. Fotbalová asociace ČR (FAČR) aktuálně hospodaří s vyrovnaným rozpočtem a po relativně dlouhé době se nám letos povedlo vrátit do kladných čísel největší dceřinou společnost STES, což je čistě obchodní a marketingová společnost. Tam je to extrémně žádoucí, protože STES byl historicky založen právě kvůli tomu, aby českému fotbalu generoval peníze. Pokud jde o samotnou ekonomickou stránku, tam jsme se dostali do klidnějších vod.

V jakém stadiu jsou půjčky FAČR od Unie evropských fotbalových asociací (UEFA)?

Všichni víme, co se tady stalo v době, kdy jsem střídal předchozího předsedu pana Peltu. Sport se ocitl ve velice složité situaci a s tím souvisel fakt, že v prvním roce jsme si i my museli půjčit finance na provozní náklady. Tato půjčka je vyrovnaná a jediná, která nám stále přetrvává, je ta, kterou jsme potřebovali na závazky vůči hlavnímu městu Praze. Směny majetku, které na Strahově proběhly s Českou unií sportu a dalšími subjekty ze sportovního prostředí, s sebou nesly závazky. Jedním z těch závazků bylo necelých 70 milionů korun vůči Praze. V okamžiku, kdy byla FAČR bez vedení, došlo ke zpoždění splátky. Abychom byli schopni závazek vůči Praze splatit, půjčili jsme si peníze od UEFA. Splátky jsme si domluvili na dvě období, první jsme už uhradili a druhá nás čeká příští léto. V tuto chvíli nemám žádnou pochybnost, že bychom druhou splátku v hodnotě zhruba milionu eur (25,67 milionu korun) neuhradili.

Vadí vám, že se o vás občas píše jako o pravé ruce Romana Berbra a o tom, že fakticky šéf českého fotbalu nejste?

Především, stejně jako já, byl Roman Berbr řádně zvolen. Když jsem do funkce šel, věděl jsem, že bude také kandidovat a že po zvolení spolu budeme spolupracovat a to také funguje. Roman je velmi pracovitý a lidé, kteří jej volili, to vědí. Odmítám, že by ta jeho podpora ze hnutí byla například jen proto, že by se jej lidé ve fotbale báli, tak jak se občas spekuluje. Ale stejně tak jsem věděl, že budou okamžiky, kdy půjdeme proti sobě. Lidé, kteří tohle napsali, nikdy neměli možnost vidět moje hádky s Romanem Berbrem. Když jsem do té funkce šel, věděl jsem, že Roman Berbr na Strahově sedí. Stejně tak jsem věděl, že budou okamžiky, kdy půjdeme proti sobě. A věděl jsem, že s ním nedokážu vyhrát všechny bitvy. Ale taky Roman Berbr v řadě věcí neuspěl. Máme za sebou dokonce i hlasování ve výkonném výboru, kde jsem Romana Berbra přehlasoval. Odvážím se tvrdit, že nevím, komu se to naposled povedlo. Jedna věc je ta nálepka, kterou máte, a druhá je realita. Možná se až s odstupem času ukáže, jak to bylo doopravdy.

Jenže negativní atmosféru okolo asociace může odnášet i reprezentační A-tým, který zdaleka nemá takovou podporu jako třeba hokejová reprezentace.

Máte pravdu, že některými těmi věcmi si sami komplikujeme život. Jsem zastáncem toho, abychom se o spoustě věcí pohádali, ale pojďme to dělat interně. A pak do médií vystupujme sjednoceně. Tady je to tak, že si děláme nepříjemnosti přes média. V mých očích z toho profitují média, kterým to zvyšuje čtenost a sledovanost.

Médiím by přece zvyšovaly čísla i skvělé výkony nejen reprezentace…

To je jasné. Když budou super výkony reprezentace, bude to fungovat podobně. Pokud se ale budeme bavit o rozdílu mezi hokejem a fotbalem, tak hokej má za sebou sportovně velmi složité období. Největší rozdíl je ale v tom, že hokej daleko méně pere špinavé prádlo prostřednictvím médií. Kredit hokeje není tolik poškozený jako kredit fotbalu, protože se různě fackujeme v médiích.

Kluby vidí bubáka za každým rohem

Jaká kauza z poslední doby vás v tomto ohledu mrzí?

Můžeme se podívat na výkony rozhodčích v ligové baráži. Samozřejmě rozumím tomu, že se představitelé Jihlavy ozvou, ale na druhou stranu, nikdo z nich se mnou o tom problému nemluvil osobně. Naposled se mnou mluvili ještě před baráží, a jestli měli už tehdy pocit, že problém s rozhodčími je dlouhodobý, očekával bych, že někdo přijde a začneme to řešit.

Začali směrem ke mně křičet až poté: Předsedo,

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Fotbal

Rozhovory

Česko, Sport

V tomto okamžiku nejčtenější