Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Notes: Linky nebezpečí, uskřinutá Hamáčkova ministerstva a metal mezi bombardováním

Koláž vydání Enka. Ilustrační foto: Deník N
Koláž vydání Enka. Ilustrační foto: Deník N

Středeční porci zpráv napošíroval a servíruje Ivan Adamovič.

U nás

„Málo nám přidělujete!“ – „Vy málo šetříte!“ Tak asi vypadá momentální zaujmutí pozic ministerstev spadajících pod ČSSD a ministerstva financí. Podle Jana Hamáčka s navrhovaným rozpočtem „jeho“ ministerstva na příští období prostě nevyjdou, což by se negativně projevilo na službách obyvatelstvu.

Chvíli hrozilo, že ministerstvo kultury do jmenování nového ministra dočasně povede Alois „chloupky v pozoru“ Mačák, veršotepec neobvykle upřímné milostné poezie. Nakonec však byl tento úkol svěřen Renému Schreierovi, bývalému ekonomickému náměstku ÚSTRu a člověku, kterého na ministerstvo přivedl Daniel Herman. Co od něj můžeme čekat?

My v Deníku N prostě jdeme s kůží na trh. Naše redaktorka se například přiznala, že jako dítě volala na Linku bezpečí, aniž měla závažný problém. Ředitelka této služby Soňa Petrášková ji v rozhovoru uklidňuje, že se nemusí jednat o zneužívání služby, děti si často chtějí otestovat, jak vůbec budou na druhé straně přijaty. Řada dětí se ovšem kvůli vytíženosti operátorů ani nedovolá. Lince, která slaví čtvrtstoletí existence, stále scházejí peníze.

Lidé s postižením jsou v ústavech zbavováni svých práv. Do deseti let by se mohly při dobré vůli ústavy zcela vyprázdnit. K takovým závěrům došel Milan Šveřepa, ředitel organizace na podporu lidí s postižením Inclusion Europe. Kontext celé problematiky dodává Eliška Hradilková Bártová v sousedním textu.

I hypertolerantní Dánové si musejí ujasnit, kdy v posteli NE znamená NE, píše naše dánská korespondentka Albína Mrázová.

Před časem jsme odstřelili z liberálních pozic bestseller Jordana Petersona 12 pravidel pro život. Jelikož ale chceme dávat platformu rozdílným názorům, přinášíme naopak velké docenění Petersonova díla z pera Ondřeje Bratinky. Podle něj se všichni soustředí na nepodstatné humry a přehlížejí, že Peterson navrací modernímu člověku jeho individualitu a majestát.

Monzer Darwish je metalista a Syřan. Dost nešťastná kombinace. O tom, jak je v této zemi pěstován i potírán heavy metal a jak se Darwish s natočeným dokumentárním materiálem o metalové komunitě dostal přes překupníky lidí až do Nizozemska, nám pověděl v exkluzivním rozhovoru.

Stroj času: Zítřejší titulní strana již dnes

Deník N z 1. srpna 2019.

U jiných

V souvislosti s naším rozhovorem o Lince bezpečí zmiňme i smutný případ, kdy se oběť dovolá, ale pomoc nepřijde. Unesená dívka v Rumunsku kontaktovala policii, ale ta přijela až po 19 hodinách, kdy již byla dívka mrtvá. Ministr vnitra kvůli případu rezignoval. Podrobnosti přináší BalkanInsight.

Zpravodajství Českého rozhlasu nově povede Julie Stejskalová, píše MediaGuru.

Čína zakázala individuální turistiku na vzpurný Tchaj-wan, informuje Bloomberg.

O půl milionu vzrostl meziročně počet chudých lidí v Rusku, píše ČTK.

Amerika se snaží regulovat prodej útočných palných zbraní, ale graficky zdařilý článek v The New York Times ukazuje, že výrobci si okamžitě umějí najít v zákoně skuliny a dodávat téměř stejné zbraně, které ale regulím vyhovují.

Soudci to nemají v Česku snadné. Nesmějí například vydělávat ničím, co by snížilo jejich důstojnost. Nyní se ale usmála litera zákona na profesionální šachisty, kanoisty či kulturisty v taláru. Podle Aktuálně.cz novela zákona o soudech uznává sport soudců jako důstojnou formu přivýdělku.

Pokud máte připomínku nebo jste našli chybu, napište na editori@denikn.cz.

Pointa N

Nezařazené

V tomto okamžiku nejčtenější