Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Seehofer následuje Merkelovou. V lednu skončí jako předseda CSU

Německý ministr vnitra na konferenci v Bautzen (Budyšíně), 12. listopadu 2018. Foto: Matthias Rietschel, Reuters
Německý ministr vnitra na konferenci v Bautzen (Budyšíně), 12. listopadu 2018. Foto: Matthias Rietschel, Reuters

Další vrcholný německý politik se rozhodl nepokračovat ve vrcholné funkci. Horst Seehofer dnes oficiálně oznámil, že k 19. lednu opustí post předsedy bavorské Křesťansko-sociální unie. Většina Němců si ale přeje, aby skončil i jako německý ministr vnitra.

Když nedávno kancléřka Merkelová oznámila, že se už nebude ucházet o předsednictví CDU a nejpozději na konci tohoto volebního období v roce 2021 úplně odejde z politiky, ptali se někteří, kdy ji bude následovat předseda sesterské CSU.

Horst Seehofer sliboval odchod už v létě. Tehdy se vystupňoval spor mezi ním a kancléřkou Angelou Merkelovou ohledně migrace. Seehofer přivedl vládní koalici CDU/CSU a socialistů skoro k rozpadu, když oznámil, že v kabinetu končí, aby následně svoji rezignaci stáhl. Tentokrát se ale bavorský matador loučí doopravdy. Skoro tři čtvrtiny Němců si navíc podle nového průzkumu německé televize ARD přejí, aby odešel nejen z čela strany, ale také opustil svůj post spolkového ministra vnitra.

Šedesát devět Afghánců k narozeninám

CSU je zvyklá na výrazné lídry. Jejich předobrazem je Franz Joseph Strauß, legendární bavorský politik, který vedl Křesťansko-sociální unii mezi lety 1961 a 1988. Byl pověstný svými ostrými výrazy, které pronášel se silným bavorským přízvukem. Horst Seehofer se také nebál střílet od boku, aby si získal pozornost.

„Zrovna na moje šedesáté deváté narozeniny se vyhošťuje – a to jsem si neobjednal – 69 lidí do Afhgánistánu,“ prohlásil v červenci na tiskové konferenci, během níž měl představit svůj migrační „Masterplan“. Vtipu se

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější