Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

„Video z mešity poškodilo hnutí.“ Místopředsedovi pražské SPD hrozí konec, chválil muslimy a jedl kebab

Robert Vašíček. Foto: ČTK
Robert Vašíček. Foto: ČTK

Robert Vašíček, místopředseda pražské SPD a sedmička na její kandidátce do Evropských voleb, pobouřil část spolustraníků videem, na němž prohlašuje, že má rád muslimy a v mešitě čte z Koránu. Nyní proto navrhli jeho odvolání z vedení.

Dva dny před volbami do Evropského parlamentu se na veřejnost dostalo video, v němž si Vašíček pochutnává na kebabu. „Musím říct, že mám rád muslimy, protože jsou to čestní lidé. To, co se mediálně odehrává jako Islámský stát a Tálibán, je všechno vymyšlené,“ prohlašuje na záběrech Vašíček. V druhé části snímku je v mešitě na Gibraltaru, kde čte z Koránu.

Vašíček ze sedmého místa kandidátky do Bruselu nepronikl. Poskočil sice na šesté místo, ale za SPD se do Evropského parlamentu dostali pouze dva kandidáti. Některé spolustraníky spíš než jeho výsledek pobouřilo video z mešity, proto Vašíček, který byl v minulosti i členem ČSSD, na červnové konferenci požádal o důvěru. Více než polovina hlasů byla pro jeho setrvání ve funkci, jen dvanáct členů hlasovalo pro to, aby ve vedení pražské SPD skončil.

„On vysvětlil, že to bylo ještě z dřívější doby, a byla to spíš nějaká forma

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější