Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

S Černobylem se Rusové zatím vyrovnat nedokázali, tak se vyrovnávají aspoň s americkým seriálem o něm

Rusové často v seriálu HBO o černobylské katastrofě hledají něco jiného než diváci na Západě. Foto: Fotolia
Rusové často v seriálu HBO o černobylské katastrofě hledají něco jiného než diváci na Západě. Foto: Fotolia

Analýza Michaela Romancova: Nedávno se na internetu objevil trailer na ruský seriál Černobyl, vzápětí byl však stažen. Zatím tedy není známo, kdy dílo budou moci diváci vidět ani jak zásadní zápletkou, vedle hrdinství sovětských záchranářů čelících následkům katastrofy, bude boj KGB s agentem či agenty CIA, kteří se mají v místě neštěstí dopouštět nekalých rejdů. Již teď jsou ale některé věci zřejmé.

Zdá se být jasné, že seriál bude mít finanční podporu ruského ministerstva kultury a že by se mělo jednat o odpověď na stejnojmenný a veleúspěšný seriál z produkce HBO/Sky, který na jaře letošního roku vyvolal mimořádný zájem světového publika. A zdá se, že právě v tom je problém. Proč?

Například Dana Drábová, šéfka Státního úřadu pro jadernou bezpečnost, serveru iRozhlas.cz řekla: „Některé momenty děje jsou nadsazené, celkově je ale minisérie HBO Černobyl velmi dobře zpracovaná. Hlavní poselství spočívá v pohledu do stavu mysli papalášů, aparátčíků, kteří se snažili zamést tu událost pod koberec.“ Těžko říci, co všechno autoři chtěli divákům zprostředkovat, evidentně se jim však povedlo natočit dílo, které má nejenom strhující dějovou linku, ale zároveň v divácích vyvolává i řadu dalších „politických“ asociací a v těch, kteří v té době žili v SSSR nebo v zemích sovětského bloku, vzbuzuje vzpomínky, které mohou vést k nevhodným, či snad až potenciálně nebezpečným srovnáním.

Ostatně něco podobného se stalo roku 2010 v případě filmu Avatar režiséra Camerona, jenž byl v řadě regionů Číny kvůli „nevhodným asociacím“ – diváci drancování přírodních zdrojů vymyšlené planety propojili se svou vlastní situací – stažen z distribuce. V případě Ruska pak lze uvést fantasmagorickou reakci některých ruských právníků, kteří zvažovali žalobu na studio Warner Brothers poté, co dospěli k názoru, že skřítek Dobby ve filmové adaptaci románu Harry Potter a tajemná komnata vypadá jako prezident Putin, jehož důstojnost tím prý byla dotčena.

Co všechno v Rusku některé politiky a část veřejnosti na „americkém“ Černobylu dráždí? Rozhořčených je hodně a právě tak pestrá je i škála důvodů, proč se jim dílo HBO/Sky nelíbí. Začněme tím, že film je v Rusku považován

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Analýza

Komentáře

V tomto okamžiku nejčtenější