Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Copyright se zatím nemění, politika EU vůči internetu ale prošla zásadním zlomem

Co to vlastně europoslanci provedli s copyrightem a s internetem? Včerejší hlasování v Evropském parlamentu posunulo Evropu blíž k největší reformě autorského práva, jakou kdy zažila. A protože se týká hlavně internetu a na něm dnes skoro všichni víceméně žijeme, vyvolává reforma mnoho dotazů. Pokusíme se na ně odpovědět.

Jaké jsou bezprostřední důsledky včerejšího hlasování Evropského parlamentu o reformě copyrightu? Co se na internetu mění hned teď?

Vůbec nic.

Co tedy bude dál?

EP schválil svou pozici ke Směrnici Evropského parlamentu a Rady o autorském právu na jednotném digitálním trhu v prvním čtení. Legislativní proces EU je složitý, ale zjednodušeně se dá říci, že teď přijde vyjednávání mezi europoslanci, Radou EU (tedy zástupců vlád jednotlivých členských zemí) a předsednickou zemí (tou je momentálně Rakousko). V něm se mají vyřešit sporné body, aby směrnice mohla přejít do druhého čtení, postupně v EP a v Radě. Pokud obě tyto instituce návrh schválí, proběhne mezi nimi dohadovací řízení o posledních sporných bodech a pak třetí čtení, kde bude návrh přijat definitivně a vstoupí v platnost. Směrnice tedy může finálně projít v nynější nebo podobné podobě, v odlišné podobě, případně také může úplně spadnout pod stůl.

Pokud směrnice tím vším projde, bude v členských zemích EU platit automaticky?

Ne. Evropská unie rozlišuje tři tzv. normativní právní akty: nařízení (angl. regulation), směrnice (directive) a rozhodnutí (decision). Nařízení platí přímo, směrnice se realizuje tím, že ji členské země zapracují do svých zákonů. (Rozhodnutí také platí přímo, ale není obecným právním aktem, je adresováno vybranému, konkrétnímu subjektu.) ČR a ostatní země EU tedy na základě přijaté směrnice reformující copyright upraví své zákony tak, aby splnily její smysl. Detaily se mohou zemi od země lišit, protože směrnice (na rozdíl od nařízení) jsou formulovány obecně.

Proč tedy tolik povyku, když se vlastně nic neděje? Proč jste včera napsali do titulku, že se europoslanci rozhodli osekat internet?

Protože jde o bezprecedentní průlom. Žádná demokratická země na světě ještě

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Ekonomika, Věda

V tomto okamžiku nejčtenější