Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

ČSSD chybí přes 20 miliard. Země může spadnout do rozpočtového provizoria, varuje Schillerová

Předseda ČSSD a ministr vnitra Jan Hamáček. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N
Předseda ČSSD a ministr vnitra Jan Hamáček. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Návrh státního rozpočtu je podle sociálních demokratů v současné podobě likvidační. Pěti resortům pod vedením ČSSD chybí více než 20 miliard korun. Podle ministra vnitra a vicepremiéra Jana Hamáčka jde o prostředky na úkoly, které šéfům resortů vyplývají z programového prohlášení vlády. Ministryně financí Alena Schillerová to odmítla s tím, že ČSSD svými požadavky vystavuje Česko hrozbě rozpočtového provizoria.

Aktuálně předložený návrh státního rozpočtu podle šéfa ČSSD neumožňuje naplnit vládní programové prohlášení, které má za cíl posunout Českou republiku mezi nejvyspělejší státy světa. „Nicméně aktuální návrh rozpočtu tuto naši snahu komplikuje a tak, jak je navržen, není realistický,“ podotkl Hamáček při představení pozice ČSSD k vyjednávání o rozpočtu.

Přidělené prostředky pro jeho ministerstvo vnitra podle něj neumožňují fungovat policii a dalším složkám tak, jak by si představoval. Například u hasičského záchranného sboru je objem peněz na investice na úrovni 70 procent prostředků v roce 2010. U policie pak podle Hamáčka sotva dosahují na úroveň před deseti lety.

„Nikdo z nás nechce, aby se opakovala situace, že policie nebude mít na benzin, hasiči na naftu, policie bude jezdit ve vozech, které budou mít najeto 350 tisíc kilometrů, hasiči budou zasahovat s několik desítek let starou výškovou technikou. To se prostě musí změnit,“ uvedl Hamáček. Současný návrh rozpočtu podle něj neumožní naplnit ani projekt Digitální Česko.

Plnit stávající úkoly

Největší rozpočtovou kapitolu představuje ministerstvo práce a sociálních věcí, šéfka resortu Jana Maláčová další požadavky vyčíslila na minimálně 11 miliard korun. V návrhu se sice objevily dohodnuté priority jako navýšení důchodů či peníze pro rodiny s dětmi, ale tyto peníze z mandatorních výdajů pak budou chybět v 

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Koaliční krize

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější