Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Notes: Exekuční byznys v ohrožení, žena, která uběhne 250 kilometrů, a proč klouže led

Polštářek, který oceníte zejména při čtení Deníku N. Foto: Libor Stejskal, Deník N
Polštářek, který oceníte zejména při čtení Deníku N. Foto: Libor Stejskal, Deník N

Prázdniny jsou již ve své půlce a pořád čekám, kdy na nás konečně dolehne takzvaná okurková sezóna, takže nebudeme mít dát co pořádného na web ani do novin. Jenže kolegové tento vcelku zavedený každoroční letní úhor ignorují a pořád nosí další a další zajímavé texty. Tak se podívejme, co se urodilo dneska.

Z úterních událostí, zjištění a komentářů vybíral Libor Stejskal

Bez něj by jim bylo mnohem hůř Ten příběh se zdá jen těžko uvěřitelný, přesto se stal. Nebo vlastně stále děje. Ještě nedávno úspěšný starosta centrální čtvrti v Ústí nad Labem skončil na úřadu práce jako nezaměstnaný. A to i přesto, že jeho hnutí si ve volbách vedlo velmi úspěšně. Dnes se někdejší romský podnikatel stará o chudé. Dokonce prodal auto, aby několika z nich mohl zajistit bydlení. Reportérka Jana Ustohalová jej nejen vyzpovídala, ale i se s ním vydala rozdávat jídlo k tamnímu nádraží. Její reportáž se čte jedním dechem.

S těmi kulomety opatrněji Nejvyššímu státnímu zastupitelství se nezdá, že by člověk měl veřejně jen tak mýrnyx týrnyx navrhovat, aby vojáci kulomety rozstříleli čluny s uprchlíky na moři. A to ani tehdy, když se jedná o asistenta ctihodného sociálnědemokratického poslance Jaroslava Foldyny (jemuž to ovšem podle jeho vlastních slov nevadí). Jak zjistili kolegové Jan Moláček a Lukáš Prchal, žalobci z okresu Praha-západ dostali od svého nadřízeného pokyn, aby případ, na nějž jako první upozornil Deník N, prošetřili.

Neberte nám exekuce Radek Hábl bojuje už léta proti obchodování s exekucemi. Založil Institut prevence a řešení předlužení, upozorňuje, jak někteří exekutoři zneužívají tísně lidí, toho, že mají nedostatek informací k tomu, aby je obrali o peníze. Snaží se prosadit, aby byla odstraněna konkurence mezi exekutory, která je podle něj spoluzodpovědná za obrovské množství exekučních řízení. Kdo a jak tomu hází klacky pod nohy, popsal redaktorce Evě Mošpanové.

Jak to tedy je? Pouštět se do diskuse o jídle a zdraví je věc ošemetná, neboť se jedná o nesmírně širokou problematiku, která se však zároveň dotýká každého z nás. Po přečtení rozhovoru s Petrem Václavkem cítím potřebu některé jeho výroky uvést na pravou míru, či alespoň zasadit do kontextu hlubších souvislostí, píše ve své polemice Jan Havlík, chemik z Vysoké školy chemicko-technologické, popularizátor vědy a pedagog.

Jedna stará věznice… Proč se vlastně někteří lidé (a nejen památkáři) brání tomu, aby byla zbořena část historického areálu věznice na brněnském Cejlu? To se na místo vydala zjistit Jana Ustohalová. Popravovalo se zde až do roku 1952, své mučírny tu mělo gestapo i komunistická policie. Říká se jí také vězení básníků, protože zde seděli například Petr Bezruč a Jan Zahradníček, Zdeněk Rotrekl či Václav Renč. O této zajímavé stavbě s velmi pohnutou historií si můžete nejen přečíst, její současnou atmosféru, která přilákala i film Malované ptáče, zachytil objektiv Jiřího Salika Slámy.

Petře, řekni proč Když něco nevím (a to se stává poměrně často), zeptám se v redakci kolegy Petra Koubského. Není to velká nadsázka, napíšu-li, že Petr je něco jako chodící encyklopedie. Kromě toho, že ví, dokáže poměrně složité věci vysvětlit i laikovi. Záběr má neuvěřitelný, z jeho nejnovějšího textu jsem se například dozvěděl, jak je to se svobodnou vůlí, proč led klouže či co je to vědomí. Možná by vás to též mohlo zajímat.

Kolik kilometrů uběhnete? Pět, deset, někteří možná i celý maraton. Tolik jako dvaačtyřicetiletá matka dvou dětí Radka Churáňová ale asi těžko – za 24 hodin jich dokázala zdolat bezmála 252. V ultramaratonu za sebou o víkendu nechala všechny, až na jednoho vytrvalce. V září se chystá na Spartathlon, 246 kilometrů dlouhý závod z Atén do Sparty, v němž by měla být favoritkou. O tom, jaké to je připravovat se na závody, běžet celý den či porážet v této náročné disciplíně muže, si s ní povídal David Janeczek.

Jana Ciglerová pokračuje ve svém seriálu Tváře Ameriky, setkání s běžnými lidmi v zemi za Atlantským oceánem. Dnes vám přináší příběh osmadvacetileté kulturistky Penny.

Co také najdete v zítřejším tištěném vydání Deníku N

  • Česko na přelomu tisíciletí chtělo ukončit segregaci lidí v ústavech, změny ale ustrnuly
  • Komentář Petra Fischera: Temná hrozba rovnostářství aneb Co vedlo nejbohatšího Čecha k tomu, aby se vážně zamyslel
  • Šéfka českého Sputniku končí

 

Co dál mne zaujalo:

V Rusku zemřela Olga Gjammerová, členka Libertariánské strany a matka Lva Gjammera, zakladatele „Protestního Kuzbasu“, která vešla do povědomí veřejnosti tím, že ji odsoudili za „napadení policisty venkovní stranou umělého nehtu“. Spadla pod vlak. Zprávu přinesl server Sibir.realii.

Svaz bojovníků ve Varšavském povstání v roce 1944 kritizuje útoky neonacistů (kteří se sami zaklínají jeho odkazem) na polské homosexuály i rostoucí projevy nenávisti a antisemitismu v zemi, informuje polský deník Gazeta Wyborcza.

Muž, který ve Frankfurtu shodil ženu a dítě na koleje před přijíždějící vlak, byl podle německé agentury DPA v péči psychiatrů.

Chálid Šajch Muhammad, autor a velitel plánu útoků z 11. září 2001, je ochotný svědčit proti Saúdské Arábii v civilním procesu tří tisíc poškozených, pokud mu USA zajistí imunitu před trestem smrti, informovala zpravodajská stanice Al Džazíra.

Kolem 400 horkovzdušných balonů z celého světa odstartovalo z francouzského Chambley během Mondial Air Ballons festivalu, který je považovaný za největší přehlídku svého druhu. Fotografie z akce najdete na webu ČT 24.

Pokud máte připomínku nebo jste našli chybu, napište na editori@denikn.cz.

Pointa N

Nezařazené

V tomto okamžiku nejčtenější