Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Babiš se bude tvářit, že daně nezvyšuje. Odborníci hodnotí připravovaný bankovní fond

Většina oslovených ekonomů si myslí, že Národní rozvojový fond není nic jiného než "zvýšení daní, kterému se zvýšení daní neříká". Foto: Ludvík Hradilek, Deník N.
Většina oslovených ekonomů si myslí, že Národní rozvojový fond není nic jiného než „zvýšení daní, kterému se zvýšení daní neříká“. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N.

Zeptali jsme se expertů, zda chystaný Národní rozvojový fond nahradí bankovní daň, jestli kvůli němu zdraží bankovní služby a k čemu bude tento projekt sloužit.

Stavba dopravních okruhů, nemocnic nebo areálů vysokých škol by se měla v budoucnu platit z vládního Národního rozvojového fondu, do kterého budou přispívat české banky a další velké společnosti. S myšlenkou přišel kabinet Andreje Babiše letos na jaře. Aktuálně se čeká na podpis Memoranda o porozumění mezi Vládou ČR a investory, kteří budou do fondu dávat peníze, k tomu dojde nejspíš do konce září. Memorandum je nutné k tomu, aby fond získal licenci od České národní banky.

Čtveřice největších bank v Česku, tedy Česká spořitelna, ČSOB, Komerční banka a UniCredit bank, už potvrdila, že jsou připraveny vložit do fondu dohromady až sedm miliard korun. Výhledově by se pak do investování měly zapojit i „další velké korporace, kterým se v Česku daří“, plánuje vláda.

Zakladatelem Fondu bude Českomoravská záruční a rozvojová banka. Banky a další společnosti, které do něj vloží peníze, získají investiční akcie. Zároveň budou spolu se zástupci vlády a nezávislými experty sedět v nově zřízené Národní investiční radě, která bude rozhodovat o jednotlivých investicích. „Úlohou Fondu bude investovat do projektů, které společnost potřebuje pro svůj sociální a ekonomický rozvoj. Sektorově bude zaměřen zejména na oblast veřejné infrastruktury,“ uvádí vláda. Obecně má jít o projekty, jejichž návratnost se počítá v desítkách let.

Jak hodnotí chystaný projekt zástupce České bankovní asociace a ekonomové, kteří naopak v bankovním sektoru zaměstnaní nejsou? Zeptali jsme se jich, zda fond vznikne místo bankovní daně, kterou dlouhodobě prosazuje hlavně ČSSD, co by se mělo z vybraných peněz zaplatit a zda banky kvůli účasti ve fondu zdraží některé své služby.

Seznam otázek, na které experti odpovídali:

  1. Vláda představila Národní rozvojový fond před několika měsíci. Jak tento nápad hodnotíte?
  2. Má podle vás Národní rozvojový fond nahradit bankovní daň?
  3. Jaké projekty by se měly z fondu financovat? Vláda zmiňuje mimo jiné dopravní infrastrukturu a kampusy univerzit.
  4. Je ve světě běžné, že na podobné dlouhodobé investice přispívají právě banky?
  5. Dá se čekat, že pokud banky vloží peníze do fondu, vezmou si tyto peníze zpět od klientů, například formou vyšších poplatků?

Odpovídali:

  • Dominik Stroukal, ekonom finanční skupiny Roklen
  • Pavel Štěpánek, výkonný ředitel České bankovní asociace
  • Martin Lobotka, hlavní analytik Conseq Investment Management
  • Jaroslav Vostatek, profesor na Vysoké škole finanční a správní
  • Martin Mašát, ekonom společnosti Partners

Vláda představila Národní rozvojový fond před několika měsíci. Jak tento nápad hodnotíte?

Dominik Stroukal

Ekonomicky ten návrh smysl nedává, je to pouhé uzmutí

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Česko, Ekonomika

V tomto okamžiku nejčtenější