Deník N

Dánové šetří jídlo, „potápějí“ se do popelnic. Sdílené palačinky zatím hledají své místo na trhu

Sbírání nezávadných potravin z kontejnerů je trendem po celé Evropě. Populární je teď zejména v Dánsku. Foto: Adobe Stock
Sbírání nezávadných potravin z kontejnerů je trendem po celé Evropě. Populární je teď zejména v Dánsku. Foto: Adobe Stock

Malé Dánsko je velkým hráčem v boji proti plýtvání potravinami. Severská země nabízí svým obyvatelům nejrůznější způsoby, jak se vyvarovat vyhazování jídla, a tím i snížit svou uhlíkovou stopu. Zapojit se ale musejí nejen ekologičtí nadšenci, ale hlavně majitelé samoobsluh a restaurací.

Je devět hodin večer. Samoobsluhy v Dánsku většinou už zavírají a také číšníci v některých restauracích vědí, že jim za chvíli končí večerní směna. Mladík ve starém a obnošeném oblečení chvíli vyčkává, bloumá, rozhlíží se. Potuluje se s kamarády kolem supermarketu, dokud není naprosto jasné, že prodavači mají „padla“ a obchod se zavírá. Mladí lidé se ihned vrhají na popelnici, která skýtá i potraviny, jejichž spotřební lhůta již uplynula.

„To jídlo je velmi často stále dobré. Nevidím nic špatného na tom, vzít si starší oblečení a skočit si pro něco do popelnice. Doma samozřejmě přezkoumám, jestli se to dá ještě jíst,“ říká Deníku N Carsten Sorensen, který si tímto způsobem významně snižuje výdaje za potraviny.

Hlavně po sobě uklidit

Dumpster diving (doslova potápění se do popelnic) je přitom stále oblíbenější, a to zdaleka nejen v Dánsku. Tady je navíc tolerováno vedením supermarketů, zaměstnanci, a dokonce i policií. Pro návštěvníky místních popelnic ovšem platí jedna zásadní podmínka: „Vždycky si po sobě musíme uklidit. Byla by to špatná vizitka, kdyby přišli druhý den lidi do zaměstnání a zjistili, že někdo, pro koho tu včera nechali jídlo, jim akorát přidělává práci,“ vysvětluje Sorensen místní zvyklosti tohoto netradičního získávání potravy. Tentokrát si s kamarády odnesl

Tento článek je exkluzivní obsah pro předplatitele Deníku N.

V tomto okamžiku nejčtenější