Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Inventura slibů ANO: daně se zatím hlavně zvyšují. Největší úleva peněženkám je nejistá

Premiér Andrej Babiš v Poslanecké sněmovně. Foto: Michal Krumphanzl, ČTK
Premiér Andrej Babiš v Poslanecké sněmovně. Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Naším cílem je mít nízké daně, zdůraznil premiér Andrej Babiš před volbami do Poslanecké sněmovny v roce 2017. Realita je necelé dva roky po volbách trochu jiná. Některé daně mají sice skutečně klesnout, další ale vláda zvyšuje.

Program hnutí ANO před parlamentními volbami v roce 2017 sliboval: „Nebudeme zvyšovat daně, ale naopak je snižovat,“ uvádí. Příští rok by stát od spotřebitelů a firem mohl vybrat nejméně o 9,4 miliardy korun více než letos. Stane se tak, pokud projde „daňový balíček“ ministerstva financí vedeného Alenou Schillerovou (nestranička za hnutí ANO), který ve Sněmovně čeká na druhé čtení. Platit by měl od příštího roku.

Pokud se změny podaří prosadit, spotřebitelé ve všech případech sáhnou hlouběji do kapsy – například při nákupu cigaret, tvrdého alkoholu nebo u kurzových sázek. Stejně tak má některým domácnostem zdražit teplo.

Kromě chystaného daňového balíčku došlo za Babišovy vlády i ke změnám, díky kterým běžní Češi ušetří. Například rodiče zaplatí méně peněz při placení daní z příjmů, stejně tak by mohla od příštího roku zlevnit řada služeb, například kadeřnictví a oprava kol.

Největší úlevu peněženkám milionů lidí by mělo přinést zrušení superhrubé mzdy a snížení reálného zdanění o 1,1 procentního bodu. To by mělo podle výpočtů ministerstva financí přinést úspory na daních ve výšce 22 miliard. Jenže osud návrhu ve Sněmovně je nejasný.

Připravili jsme přehled změn daní od podzimu 2017, kdy hnutí ANO vyhrálo volby, a porovnali je s předvolebními sliby hnutí.

1. Spotřební daň z lihu a tabákových výrobků

Program hnutí ANO: O spotřebních daních a o tom, že by je bylo případně nutno zvyšovat, se

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Ověřili jsme

Česko, Ekonomika

V tomto okamžiku nejčtenější