Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Zelená, nikoli modrá ODS? Strana má životní prostředí ve svých prioritách, mluvit o něm však nechce

Senátor Miloš Vystrčil. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N
Senátor Miloš Vystrčil. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N

Mezi pět svých takzvaných prioritních reformních politik zařadila ODS i životní prostředí. Zároveň však ze strany zaznívají ostrá slova jako klimatický džihádismus nebo kritika demonstrantů z Fridays for Future (FfF). Expert strany na toto téma, senátor Miloš Vystrčil, říká, že pokud na to bude mít vliv, přístup občanských demokratů k životnímu prostředí a zemědělství se změní. Současně ale přiznává, že debata bude ještě dlouhá. A do konce roku nechce o chystaných krocích mluvit vůbec.

„To je všechno pravda,“ říká ve své senátní kanceláři místopředseda ODS Miloš Vystrčil na dotaz, jestli je životní prostředí „výsostně pravicovou“ hodnotou, jak stojí na webu strany. Ještě předtím před nás s dotazem „kterou?“ postavil modrou a zelenou PET lahev s odkazem na knihu Modrá, nikoli zelená planeta od bývalého prezidenta a současně expředsedy občanských demokratů Václava Klause staršího.

V době, kdy sílí varování vědců před klimatickou krizí, Česko pomalu usychá a studenti – inspirováni těmi v zahraničí – vycházejí protestovat do ulic s cílem politiky probudit, zaznívají pomyslné protestní hlasy i z druhé strany. Také z řad politiků ODS jsou hlasitě slyšet sousloví jako klimatický alarmismus, či dokonce džihádismus a hlasy demonstrantů se snaží zlehčit jejich věkem či tím, že se jedná o záškoláky.

Klausovo dědictví

„V Česku máme něco, co dlouhodobě nazývám Klausovo dědictví,“ popisuje klimatolog Radim Tolasz. „Pan profesor Klaus klimatickou změnu dlouhodobě zpochybňoval a na to téma jsme se mnohokrát střetli. On je konzervativní a vyjadřuje se tak od začátku 90. let. Problém vidím u ostatních členů ODS, kteří tu linku pořád ještě drží. Moc nechápu proč,“ kritizuje Tolasz vystupování ODS na téma klimatická změna. Jako symbol tvrdého konzervativního proudu, který jde proti dohodám o snižování emisí, jmenuje

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější