Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

BIS v kauze ruského ovlivňování voleb ukázala na Bystroně z německé AfD.

Uběhla 251 kilometrů za den, jedla jen brambory s kompotem. Běh je závislost a láska, říká Radka Churaňová

Radka Churaňová s trenérem Radkem Brunnerem. Foto: archiv Radky Churaňové
Radka Churaňová s trenérem Radkem Brunnerem. Foto: archiv Radky Churaňové

Radka Churaňová za pouhých 24 hodin uběhla 251,498 kilometru, čímž vytvořila nový český rekord. Víc než dvaačtyřicetiletá matka dvou dětí uběhl o víkendu v Kladně jen Bulhar Vladimir Stavrev, nejlepší Čech Pavel Marek zaostal za Churaňovou o necelých 16 kilometrů. „Měla jsem na Stavreva osm kilometrů náskok, ale už jsem neměla sílu bojovat o další kilometry navíc,“ říká česká ultramaratonkyně v rozhovoru pro Deník N, ve kterém popisuje, jak probíhá pro běžného smrtelníka neuvěřitelný závod.

Kdy jste poprvé začala trénovat na ultramaratony nebo obecně na podobné porce kilometrů?

Dá se říct, že běhám celý život. Ale jsou to dva roky, kdy jsem si řekla, co to obnáší, protože pro mě byly takto dlouhé trati do té doby rovněž nepochopitelné – jak může někdo takovou nálož uběhnout? Před dvěma lety jsem se začala připravovat na stokilometrový závod.

Jak dlouhé vzdálenosti jste běhala před obdobím ultramaratonů?

Běhala jsem silniční běhy od deseti kilometrů po maratony.

Co vás motivovalo k tomu, abyste začala běhat závody dlouhé stovky kilometrů?

Nejvíce mě motivoval můj nynější trenér Radek Brunner, který je jedním z nejlepších českých ultramaratonců. Dal mi ten impuls a výzvu, protože mi řekl, že mě připraví tak, že budu mistryní republiky. Jakmile mám nějakou výzvu, jdu si za tím. Nakonec se mu to i podařilo, protože po pěti měsících přípravy jsem se stala mistryní republiky na 100 kilometrů.

Jak se trénuje na závod dlouhý 100 kilometrů?

Možná je tam více kilometráže, ale je to opravdu podobné jako trénink na maraton. Měla jsem představu, že jakmile začnu trénovat na ultramaraton, budu muset běhat ohromné porce kilometrů, že budu běhat 50–60 kilometrů denně. Ale musím přiznat, že ani před tou čtyřiadvacetihodinovkou jsem neměla žádný dlouhý běh. Maximální délka byla čtyřicet kilometrů. Pro mě to bylo taky nepředstavitelné, že se to dá zaběhnout, aniž bych v tréninku běhala obrovské porce kilometrů.

Pokud dobře počítám, měla jste tempo zhruba 5:40 na kilometr?

Ještě jsem to nepočítala, ale myslím si, že to bylo spíš k šesti minutám. Sledovala jsem to jenom na hodinkách, ale bohužel tam trochu zlobil GPS signál, a navíc se mi ke konci hodinky vypnuly.

Radka Churaňová během 24hodinového závodu v Kladně. Foto: archiv Radky Churaňové

Vy jste běžela tak dlouho, až se vám vybily hodinky?

Nevydržela baterka, hodinky slibovaly výdrž 35 hodin, ale bohužel to nezvládly. Poslední

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Sport

V tomto okamžiku nejčtenější