Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Ať se postarají jiní. Vychytralá česká horákyně si opět „poradila“ s Evropskou unií i imigranty

Co je nám do jižních států EU. My tu prostě nikoho nechceme a basta! Foto: Fotolia
Co je nám do jižních států EU. My tu prostě nikoho nechceme a basta! Foto: Fotolia

Komentář Jiřího Pehe: Čtrnáct zemí Evropské unie se na základě iniciativy francouzského prezidenta Emmanuela Macrona předběžně dohodlo na mechanismu, s jehož pomocí by mezi sebou přerozdělovalo migranty zachráněné ve Středozemním moři. Ministr vnitra Jan Hamáček reagoval na předběžnou dohodu slovy, která stojí za pozornost, protože dobře ilustrují chytrácký postoj České republiky k migrační tematice.

Česká republika vyslala na jednání o migrantech jen svého velvyslance, ale Jan Hamáček předběžnou dohodu později komentoval slovy: „Podle mě není řešení migranty vozit do EU a až pak se zabývat tím, co s nimi. Pokud máme tuto situaci řešit, musíme ji řešit mimo území Evropské unie… Opět tu jde o nějaký přerozdělovací mechanismus, ale my jsme zásadně proti. Řešením jsou vyloďovací centra. Když chtějí lidé požádat o azyl, měli by o něj požádat mimo země Evropské unie.“

Což o to, Česká republika se jistě nemusí nutně připojit k iniciativě, kterou zatím podporuje jen asi polovina zemí EU, jakkoliv většina těch absentujících je už tradičně z postkomunistické části unie. Jenže Hamáček při vysvětlování toho, proč tak neučiní Česká republika, smysl předběžné dohody čtrnácti zemí EU dezinterpretoval. A to hned několika způsoby.

Tak především nejde o snahu přerozdělovat mezi zúčastněnými zeměmi migranty, které někdo „vozí do Evropy“ tak, jak se nám snaží podsunout český ministr vnitra. Země, které se na rodícím se mechanismu chtějí podílet, totiž nenavrhují „vozit migranty do Evropy“ a pak si je přerozdělovat. Má jít primárně o lidi zachráněné z lodí na moři, jejichž přijímání a také vpouštění lodí s migranty na palubě do svých přístavů se v současnosti brání státy, jako jsou Itálie nebo Malta.

Jde tedy o lidi, kteří se sice pokoušejí dostat do EU ilegálně, často s pomocí pašeráků, ale kteří jsou zachyceni, mnohdy v krizových situacích, v mezinárodních vodách, nebo přímo ve vodách italských, maltských, řeckých, popřípadě španělských. Hamáčkův návrh „řešení“ –odvážení zachycených migrantů do vyloďovacích center v Africe – tak krásně odhaluje české chytráctví v této věci.

Taková centra totiž zatím neexistují, migranty není kam na africké pobřeží vrátit. Český ministr vnitra to ví, dokonce mluví o potížích s plány EU taková centra vytvořit. Oklikou nám tak zase jednou prostě sděluje, že Česká republika se nechce podílet na jakémkoliv přerozdělovacím mechanismu – tedy ani takovém, který by pomohl středomořským zemím EU v péči o zachycené migranty a s administrací jejich azylového řízení.

Migranti nám ujídají dotace

Ale český cynismus v celé věci jde dál.

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Komentáře

V tomto okamžiku nejčtenější