Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Zuří další velká epidemie eboly, dorazila k dvoumilionovému velkoměstu. Šíření napomáhají i konspirace

Zdravotnící odnáší tělo pacientky, která zemřela na ebolu během epidemie v roce 2015 v Guineji. Foto: Martine Perret, UNMEER Flickr, CC BY-ND 2.0
Zdravotnící odnáší tělo pacientky, která zemřela na ebolu během epidemie v roce 2015 v Guineji. Foto: Martine Perret, UNMEER Flickr, CC BY-ND 2.0

To, co jí zatím schází na počtu obětí, si aktuální epidemie eboly ve střední Africe vynahrazuje složitostí situace. Odehrává se v místech, která za sebou mají léta konfliktů, a zdravotníci kromě viru musí čelit i útokům a nedůvěře.

Jeho jméno a věk zná jen okolí a zdravotníci. Do světa putovalo jen jeho povolání – kněz – a osud – první oběť eboly ve městě Goma. Konžský kazatel zdaleka není první, který podlehl aktuální epidemii smrtící nemoci. On sám podle dostupných zpráv navštěvoval zasažené oblasti a setkával se zde s věřícími i nemocnými.

Smrt nejmenovaného pastora se stala zprávou z jiného důvodu. Je totiž naplněním obav zdravotníků i úřadů z toho, že se doposud lokální epidemie eboly může dostat do velkých měst a zvrtnout v mnohem větší problém. Zhruba den poté, co úřady oznámily smrt pastora, prohlásila Světová zdravotnická organizace (WHO) probíhající epidemii za mimořádnou událost mezinárodního významu.

Na východě Demokratické republiky Kongo, v provinciích Severní Kivu a Ituri, od loňského srpna bojují s ebolou. To, co původně začalo jako lokální nákaza, během roku zesílilo na druhou nejhorší epidemii nemoci po infekci z let 2014 až 2016, při které zemřelo přes 11 tisíc lidí.

„Za prvních osm měsíců epidemie se nakazilo tisíc lidí. Další tisícovka přibyla už letos mezi dubnem a červnem. V červnu už se objevilo 80 až 100 nových případů každý den. Situace pořád není pod kontrolou,“ popisuje situaci pro Deník N Kate Whiteová, krizová koordinátorka lékařské péče Lékařů bez hranic v Demokratické republice Kongo. Podle Whiteové epidemie zasáhla více než 2600 lidí a 1800 v souvislostí s ní zemřelo.

To ale nemusejí být konečná čísla. Jednak zdravotníci předpokládají, že je velké množství lidí, kteří umřeli dřív, než se je vůbec povedlo najít a diagnostikovat. A jednak je zde aktuální případ kněze, který jako první přinesl nemoc do Gomy. Dvoumilionové, hustě zastavěné město na hranicích Rwandy, s letištěm a dopravními tepnami na tři různé strany, se na ebolu připravovalo. Instalovalo stanice na umývání rukou, připravilo léčebné centrum a očkovalo zdravotníky. Přesto nelze stoprocentně předpokládat, co virus s milionem možností, koho nakazit, udělá.

Proti viru a proti zbraním

Na to, aby se člověk nakazil ebolou,

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Zdravotnictví

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější