Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Policisté dostali pokyn bránit před exekutory lidi, kteří nic nedluží. Zabavit věci rodičů či expartnera nemají dovolit

Vykonavatel soudního exekutora v objektu žižkovské Kliniky. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N
Vykonavatel soudního exekutora v objektu žižkovské Kliniky. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Policisté dostali nový metodický pokyn pro případy, kdy jsou přivolaní k takzvané mobiliární exekuci, tedy k zabavování majetku přímo v domě či bytě. Pokyn, který měl Deník N možnost vidět, zdůrazňuje, že exekutor je povinen prokázat, že dlužník prostory skutečně užívá a má tam své věci. Pokud to dokázat nemůže, nesmí exekutor do domu či bytu vstoupit. Policisté by tak napříště měli zabránit případům, kdy vykonavatelé exekutorského úřadu zabavují majetek například rodičům, jejichž syn nebo dcera je v exekuci, u rodičů už ale mnoho let nebydlí a žádné věci u nich nemá.

Před několika měsíci zazvonili vykonavatelé exekutora u domku v jedné obci v Ústeckém kraji. Vstoupili dovnitř a začali zabavovat věci. „Začali dávat nálepky na můj majetek,“ řekl Deníku N majitel domu v dubnu, když jsme tento případ popsali.

Dotyčný muž ale žádné dluhy neměl. Exekuce v té době splácela jeho přítelkyně, která ale bydlela ve čtyřicet kilometrů vzdáleném městě, přes týden pracovala v Německu a u přítele trávila pouze víkendy. V naší dubnové reportáži vystupovala pod vymyšleným jménem Petra. Ona i její přítel nás požádali, abychom zachovali jejich anonymitu.

„Volali mi až ve chvíli, kdy stáli před domem,“ řekla nám tehdy. „Argumentovala jsem, že pracuju v Německu, že není problém se sejít, ale bylo to úplně zbytečné. Řekla jsem jim, že tu mám maximálně tričko a kartáček, ale jinak že sem jezdímto na víkend a s čím přijedu, s tím odjedu. Vůbec je to nezajímalo,“ popisovala.

Její přítel zavolal policii, protože vykonavatelé exekutora oblepovali i věci, u kterých bylo jasné, že jsou jeho. „Na televizi, ledničku zabudovanou v kuchyňské lince, u které bylo vidět, že už je tady dlouhou dobu. Říkal jsem jim, že ty věci nejsou Petřiny, ale je to nezajímalo,“ líčil Petřin přítel. Policejní hlídka

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Exekuce

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější