Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Ve věznici, kde popravovali odbojáře, chce Brno ateliéry i hudební klub. Nesmíme gumovat paměť národa, varují historici

věznice cejl foto: jiří salik sláma
věznice cejl foto: jiří salik sláma

Brno žádá stavební úřad o zbourání části historického areálu věznice na Cejlu. Proti tomu protestují historici i rodiny obětí, protože na místě trpěly a umíraly mimo jiné i oběti druhého a třetího odboje. Politici slibují, že cely smrti a popraviště zůstanou zachovány a přibude i muzeum. Zatím na to ale nesehnali peníze. Místo věznice chtějí vybudovat komerční kreativní centrum.

Když se před rokem natáčela v bývalé věznici na Cejlu část filmu Nabarvené ptáče, pochvaloval si štáb v čele s režisérem Václavem Marhoulem atmosféru chátrajícího barokního areálu. „Káznice na mě silně zapůsobila. Prostory jsou zajímavé a zároveň velmi smutné, což se mi do filmu vyloženě hodí,“ řekl tehdy deníku MF Dnes.

Ale zatímco dílo podle slavného románu Jerzyho Kosińského o židovském chlapci, který za války bojuje o přežití na východoevropském venkově, bude za několik týdnů reprezentovat Česko na festivalech v Benátkách a Torontu, část věznice čeká bourání.

Ve věznici na Cejlu v Brně se natáčely záběry filmu Nabarvené ptáče odehrávající se v sirotčinci. Shodou okolností byla věznice několik let po své dostavbě na konci 18. století také sirotčincem. Foto: Jan Dobrovský

Brno, kterému káznice patří, se ji chystá proměnit na kreativní centrum. Přestavbu areálu na ploše osm tisíc metrů čtverečních mezi ulicemi Bratislavská, Cejl a Soudní nedaleko centra za skoro 450 milionů korun zařadilo město mezi své strategické projekty. Záměr ale vzbuzuje protesty historiků. Místo je podle nich unikátně zachovalá připomínka nesmírného utrpení vězňů nacistické a komunistické totality. Popraveno tu bylo kolem stovky lidí – kriminálníků, protinacistických odbojářů, retribučních vězňů za kolaboraci s nacisty, ale také 17 odpůrců komunismu.

Dovolil by si někdo zbourat Osvětim?

Stavební úřad Brno-sever v půlce června zahájil řízení, jehož součástí je

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Brno

Historie

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější