Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Nobelovu cenu za medicínu získali průkopníci léčby, která se snaží zlikvidovat rakovinu imunologicky

Foto Wikimedia Commons
Foto Wikimedia Commons

O letošní Nobelovu cenu za medicínu se rozdělí dva vědci, James P. Allison a Tasuku Hondžó. Jejich oborem je imunoonkologie, dnes velice nadějná oblast léčby nádorových onemocnění posílením přirozené odezvy imunitního systému.

Náš imunitní systém je velice silná zbraň. Když se vymkne kontrole, může během několika minut zabít zcela zdravého člověka, například anafylaktickým šokem. To je prudká reakce imunitního systému, který zpanikařil a vrhl do boje vše, co má. Proto mohou těžcí alergici zemřít na včelí bodnutí, kvůli malé stopě ořechů v jídle a z mnoha dalších podobných důvodů. To je ukázka strašidelné síly, kterou v sobě všichni nosíme. Naštěstí dobře ochočenou a spoutanou.

Většině lidí po většinu života jejich imunitní systém dobře slouží. Dnem a nocí kontroluje, zda v našem organismu nezkouší žít něco, co je mu cizí. Když imunitní systém najde živé buňky, které se nemohou chemicky prokázat jako legitimní, zničí je. Jeho hlavními vojáky jsou bílé krvinky.

Z lékařského hlediska dává smysl ovlivňovat imunitní systém třemi způsoby: když ho chceme přimět, aby něco cizího přijal jako vlastní (transplantace); když mu potřebujeme vysvětlit, že to, co omylem pokládá za cizí, je vlastní (to je případ autoimunitních onemocnění od astmatu a celiakie po roztroušenou sklerózu); a konečně, když ho chceme naučit, že některé specifické tkáně má pokládat za cizí, přestože se mu jeví jako vlastní. Tento poslední příklad se týká rakoviny.

Každý nádor je v podstatě cizorodá tkáň. Imunitní systém by ho měl zničit

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Nobelova cena

Zdravotnictví

Věda

V tomto okamžiku nejčtenější