Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Bitva o předsednictví. Proti premiérovu šetření se postavila skoro všechna ministerstva

Andrej Babiš v Bruselu v listopadu 2018. Foto: Jennifer Jacquemartová, European Union, 2018, EC - Audiovisual Service
Andrej Babiš v Bruselu v listopadu 2018. Foto: Jennifer Jacquemartová, European Union, 2018, EC – Audiovisual Service

Ministerstva a úřady se téměř jednotně postavily proti návrhu rozpočtu na příští předsednictví Evropské unie. Proti dokumentu z Úřadu vlády neměl připomínky jen brněnský antimonopolní úřad a resort financí, který je jeho spoluautorem. Výhrady ministerstev a úřadů k českému předsednictví EU v roce 2022 se až na pár výjimek točí kolem rozpočtu. Instituce se bojí, že s třetinovými náklady oproti roku 2009 bude problém zajistit i naprosté minimum pro úspěšné zvládnutí unijního předsedání a že hrozí poškození dobrého jména a prestiže Česka. Úřady navíc netuší, podle jaké metriky Babišova administrativa dospěla k výši rozpočtu 1,2 miliardy korun.

Deník N prostudoval desítky neveřejných připomínek úřadů a ministerstev k vládnímu návrhu českého předsednictví EU v roce 2022. Nejčastěji se v nich opakuje jeden motiv: nedostatek peněz a tím pádem i chybějící lidé, kteří by předsednictví měli zajišťovat. V roce 2009 Češi na předsednictví vyčlenili 3,75 miliardy korun. Nyní je to 1,2 miliardy. Agenda některých ministerstev přitom nabobtnala. O snížení rozpočtu informoval jako první iRozhlas.cz.

V připomínkách k Babišovu návrhu se opakovaně objevuje varování, že s takovými podmínkami může být problém zajistit i naprosté minimum pro úspěšné zvládnutí předsednictví, natož dynamicky a sebevědomě prosazovat české vize.

Návrh například počítá s tím, že se Stálé zastoupení České republiky v Bruselu posílí o 58 míst. „(Číslo) je naprosto poddimenzováno a nesnese srovnání ani s výrazně chudšími členskými státy EU,“ varuje ministerstvo zahraničí, které předsednictví zatíží nejvíce.

V době předsednictví Česko zatím na Stálém zastoupení počítá se 156 místy. Estonsko s pouhým 1,3 milionu obyvatel mělo na tomto úřadu v době předsednictví 250 lidí, stejně jako Rakousko. Slovensko 235 a mnohem chudší Rumunsko 230.

Počet lidí na stálém zastoupení EU dané členské země během předsednictví. Zdroj: MZV

„Návrh dále neobsahuje žádné informace o tom, dle jaké metodiky byla rozpočítána nová pracovní místa mezi jednotlivé orgány státní správy. Požadujeme doplnit,“ vyjadřuje se k Babišově dokumentu Černínský palác. Ministerstvo financí Deníku N napsalo, že

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

České předsednictví v EU

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější