Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Notes: O Zemanovi, lásce a hlupácích. A také o horku a nejlepším pivu světa

Držák na noviny © Libor Stejskal. Foto: Deník N
Držák na noviny © Libor Stejskal. Foto: Deník N

Tropická horka jsou náročná pro všechny. A při jejich zvládání určitě nepomáhá, když zjistíte, že máte problém získat dost lidí pro organizaci evropského předsednictva, jste Agrofert a váš zisk klesá, nebo vás odsoudí za vraždu, jejíž detaily zůstávají nejasné. Ještě že v tom všem můžeme nabídnout i návod na to, jak se dostat k nejlepšímu pivu světa. Událostmi posledního červencového pátku vás provede Eva Mošpanová.

Jak už zaznělo, horko není v těchto dnech jen v českých ulicích a dopravních prostředcích (sauna ještě nikdy nebyla tak levná a nedobrovolná), ale i v kancelářích, kde se chystá české předsednictvo. Česká republika bude za tři roky vést Evropskou unii a vláda hodlá pojmout tuhle příležitost velice ekonomicky. Co to znamená v praxi, pocítil před časem náměstek ministerstva průmyslu, když se dozvěděl, že místo požadovaných – kompromisních – 36 lidí dostane ani ne polovinu. A podle záznamu z porady, který získal Jakub Zelenka, nebyl vůbec rád.

Méně peněz, než by si nejspíš přál, má i holding Agrofert, který na konci června ohlásil meziroční pokles zisku o dvě třetiny na 1,67 miliardy korun. Podprůměrný rok 2018 hlásí i nejziskovější z firem koncernu, chemička Deza. Ne všude je to ale tak černé. Jak zjistil Jan Pavec, takovému Unilesu se daří dobře. Nesmí se ale do jeho ekonomických výsledků zakousnout kůrovec.

Když už jsme u zpráv, které se příjemcům neposlouchají příjemně, jednu takovou se dnes doslechli senátoři v čele s Václavem Láskou z úst poslance ANO Pavla Růžičky. Ten je označil za „absolutní hlupáky“ kvůli ústavní žalobě na prezidenta Zemana, kterou schválili. Slova poslance Růžičky se hodí spíš na fotbalový stadion než do Sněmovny, ve zkratce ale shrnují základní zjištění, která vyplynula z ankety Jana Moláčka mezi poslanci ANO. Myšlenka žalovat prezidenta se jim nelíbí a přes největší poslanecký klub nejspíš neprojde.

S politikou ani ekonomikou ještě nekončíme. Obě totiž byly tématem rozhovoru Renaty Kalenské s režisérem Janem Hřebejkem. Dozvíte se v něm, kdo by podle něj měl sponzorovat filmový festival, zda si umělec může třást rukou i s politiky, se kterými nesouhlasí, a jestli lze natočit film inspirovaný Andrejem Babišem.

Na stránkách zahraničního zpravodajství popisuje Radko Mokryk příběh ukrajinského vojáka Vitalije Markiva. Toho v Itálii odsoudili na 24 let za vraždu dvou novinářů na Donbasu. Jenže uprostřed válečné zóny nemusí být nic tak jednoznačné a kolem případu je řada nejasností.

Vše nejlepší Deník N dnes přeje nestoru české astronomie Luboši Perekovi k obdivuhodným stým narozeninám. Odvážný muž vychoval generaci českých astronomů a nebál se převzít československou vlajku od amerických astronautů v čase, kdy se jiní báli vůbec zvednout hlavu. A ne to ještě hledět ke hvězdám, jak popisuje Jan Wirnitzer.

Komerční sdělení

Krásný ztráty live budou festivalem setkávání

Křest nového vydání klasického alba a řada duetů jednoho z nejpopulárnějších českých zpěváků Michala Prokopa s řadou jeho hostů – i to bude náplní třetího ročníku festivalu Krásný ztráty live, který se uskuteční 9. a 10. srpna na statku ve středočeských Všeticích.

Do horkého počasí ještě dva články z horkých koutů světa.

„Před pár lety jsem si přečetla knihu Bílá Masajka a věděla jsem, že chci chodit s Afričanem. Tady je hrozně jednoduché někoho takového sehnat,“ popisuje Polka Renata, co ji přivedlo do Afriky hledat lásku. Evropanek a Američanek, které se každý rok vypraví na jih a padnou si zde do náruče s mladším mužem, jsou podle výzkumů tisíce. Jenže jak už to bývá, nic není zadarmo. V podobných případech to platí doslova, jak vysvětluje Albína Mrázová.

A v dalším díle Tváří Ameriky Jana Ciglerová mluvila s Nancy Delgado, ženou, která až do dospělosti nebyla na Kubě, přesto o sobě mluví jako o kubánské Američance.

Že byste si po tom všem dali něco chlazeného? Co takhle nejlepší pivo světa, které vaří asketičtí mniši v belgickém Westvleterenu? Jak vám ale v Belgickém deníku vysvětlí Radka Smejkalová, dostat se k němu není vůbec snadné. Vaří se pouhých 42 dní v roce, koupit se dá v jediném výdejním místě u kláštera v době mezi 13.00–15.30 ve dnech vyznačených v řeholním kalendáři jako prodejní. A ani tím cesta za vzácným mokem, kterého se ročně uvaří jen 600 tisíc litrů ročně, nekončí.

Tři bonusy navíc

Nenechte si ujít příběh Zdeňka Zbytka od Jana Moláčka, který jsme vydali včera v noci. Dozvíte se v něm, jak klikatá byla cesta někdejšího plukovníka Československé lidové armády za bohatstvím a politickým vlivem.

Pokud byste chtěli vidět, jak velký teplotní rozdíl dokáže na ulici udělat pár stromů, doporučujeme text kolegů z iRozhlasu. Ti se vydali s termokamerou do ulic a potvrdili, že více zeleně ve městech by nám všem opravdu ulevilo a prospělo.

A pokud jste nastavení už jenom na víkend, užijte si ho alespoň tak, jako dnes už bývalá britská premiérka Theresa Mayová v parodickém videu od skupiny Yes It’s Funny. Nemusíte rozumět anglicky, sluchátka jsou ale nutností.

Krásný víkend paní Mayové i všem ostatním.

Pokud máte připomínku nebo jste našli chybu, napište na editori@denikn.cz.

Pointa N

Nezařazené

V tomto okamžiku nejčtenější