Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

„Zákeřné fámy.“ Čína smetla výčitky, že stojí za surovými útoky v Hongkongu. Viní Západ

Páteční protest na hongkongském letišti proti násilí v Yuen Longu. Lidé policii vyčítají, že proti násilníkům záměrně nezasáhla - viz transparent. Foto: Edgar Su, Reuters
Páteční protest na hongkongském letišti proti násilí v Yuen Longu. Lidé policii vyčítají, že proti násilníkům záměrně nezasáhla – viz transparent. Foto: Edgar Su, Reuters

V hongkongském Yuen Longu, dějišti nedělních brutálních útoků, se na zítřek chystá velký protestní pochod. Úřady ho zakázaly, údajně v obavách ze střetů mezi demonstranty a místními, ale protestující to neodradilo. Komunistická strana Číny se mezitím ostře ohradila: nařčení, že se na násilí v Yuen Longu podílela, nazvala „hysterickými pomluvami“. Za hongkongskou krizi podle ní může spíš „vměšování a morbidní dvojí metr“ Západu.

V příletové hale Mezinárodního letiště Hongkong bývá i za běžných okolností pořádně rušno. Obří areál na ostrově Ček Lap Kok patří k největším a nejvytíženějším letištím na světě a představuje klíčový dopravní uzel pro oblast Dálného východu.

Ale zrovna dnes se tam naskytl docela jiný pohled než obvykle. Lidí pořád plno, což o to. Ale namísto spěchajícího, přelévajícího se davu vyplnily příletovou halu stovky černě oděných, na zemi posedávajících demonstrantů. A také transparenty.

„Drazí cestující: Hongkong prochází údržbou. Snažíme se, seč můžeme, abychom ho znovu uvedli do provozu. Hluboce se vám omlouváme za způsobené komplikace.“

„Propusťte zadržené protestující!“

„Žádáme nezávislé vyšetření teroristického útoku v Yuen Longu.“

„Hanba policii, která se tajně smlouvá s gangstery!“

Demonstranti se podle Hong Kong Free Post zaměřili také na východy z vnitřních prostor letiště a na cestující, kteří přicházeli od letadel. „Svobodu Hongkongu! Vítejte a mějte se na pozoru!“ volali na ně.

Ani člověka, který v uplynulých týdnech vůbec nesledoval zprávy a o dění v Hongkongu má mizivé povědomí, nenechali demonstranti na pochybách, před čím varují.

Kromě transparentů si totiž přinesli i monitory – a na nich ve smyčce běžící záběry z policejních zákroků proti demonstrantům i ze stanice vlaku v hongkongském městě Yuen Long. Policisté s obušky. Oblaka slzného plynu. A muži v bílých tričkách, kteří se rozpřahují bambusovými a kovovými tyčemi a mlátí jimi vyděšené, prchající lidi. Zem potřísněná krví.

V čínských stanicích běžně uvidíte výstražnou ceduli s čínským nápisem a více či méně povedeným anglickým ekvivalentem; význam však bývá vždy stejný. „Pozor na hlavu!“ varuje a doprovází to názorným piktogramem panáčka, který čelem vráží do nízkého stropu.

Na hongkongském letišti se dnes objevila její příhodná modifikace. „Pozor na gaunera!“ hlásá nápis. A v červeném výstražném kruhu jsou panáčci hned dva: jeden prchající, s rukama vysoko nad hlavou, a druhý s

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Čína

Hongkong

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější