Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Mohla jsem skončit pod drnem, ale měla jsem štěstí. Lidem teď nevěřím, říká o útoku Kvitová

Petra Kvitová v akci na červencovém Wimbledonu, kde skončila v osmifinále. Foto: Carl Recine, Reuters / ČTK
Petra Kvitová v akci na červencovém Wimbledonu, kde skončila v osmifinále. Foto: Carl Recine, Reuters / ČTK

Impozantní návrat Petry Kvitové po jejím napadení uchvátil tenisový svět. Okolnosti útoku otevřeně popsala britskému deníku The Guardian. „Někdy mám velký strach, že za mými zády někdo je,“ říká v článku, který se svolením listu přinášíme českým čtenářům.

Když Petra Kvitová v lednu po finále Australian Open převzala trofej, dav se nechtěl utišit. Kdyby někdo neznal výsledek zápasu, mohl by usoudit, že v zápase vyhrála. Ve skutečnosti ji ale porazila Naomi Osakaová. Přesto byla tato chvíle možná největším vítězstvím dvojnásobné wimbledonské šampionky.

Bylo to její první grandslamové finále od osudného útoku, kdy ji v prosinci 2016 napadl v jejím bytě v Prostějově muž s nožem a vážně ji poranil levou ruku.

S trofejí v ruce a slzami v očích děkovala v Melbourne svému týmu: „Byli jste se mnou, když jsme ani nevěděli, jestli budu zase schopná držet raketu.“

Kvitová se po napadení vrátila k tenisu po pouhých pěti měsících. Během posledních dvou let vyhrála ve dvouhře osm titulů – více než kterákoli jiná žena – a ve světovém žebříčku WTA se vyšvihla na druhé místo (v současnosti je šestá).

Setkáváme se v tenisovém klubu pražské Sparty, kde trénovala na Wimbledon. Kvitová je vysoká a působivá, má výrazné až picassovské rysy – pronikavě modré oči, dlouhý rovný nos a perfektně zářící zuby. Je známá jako jedna z nejpřátelštějších a nejpřístupnějších tenistek.

Dnes se lehce usmívá, když mi vypráví o tom, jak ráda je zpět a jak moc si užívá hru. Ale netrvá to dlouho a zjistím,

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Sport

V tomto okamžiku nejčtenější