Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

ČSSD se rozhodla dál vyčkávat. „Všechno jsme splnili, termíny posouvá prezident,“ říká Hamáček

Předseda ČSSD Jan Hamáček a jeho zástupce Roman Onderka. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N
Předseda ČSSD Jan Hamáček a jeho zástupce Roman Onderka. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N

Překvapení se nekoná, sociální demokracie se rozhodla v případu výměny ministra kultury čekat na další vývoj situace. Šéf strany Jan Hamáček po jednání grémia ČSSD připustil, že se od minulého týdne „nic zásadního nezměnilo“. Několikrát pak zopakoval, že to není sociální demokracie, kdo posouvá termíny. Strana prý nějaké kroky učiní, až se je rozhodne udělat, a poté o tom dá vědět, uvedl.

Jednání grémia trvalo zhruba dvě hodiny. Před čekající novináře poté předstoupil nejen Hamáček, ale i statutární místopředseda strany Roman Onderka. Šéf ČSSD uvedl, že jednání bylo nejen pracovní, ale že se členové nejužšího vedení „samozřejmě dotkli i aktuální politické situace“.

Dohodli se, že budou dál vyčkávat. Jiný výsledek se ani neočekával, ještě před jednáním sociální demokraté prohlašovali, že jde o grémium jako každé jiné.

Hamáček tak pouze zopakoval to, co říkal při příchodu do Lidového domu. „Od minulého týdne se nic zásadního nezměnilo. Stále víme to, že pan prezident je připraven odvolat ministra Staňka k 31. červenci. Ve věci jeho nástupce pan prezident oznámil nový termín, a to půlku srpna,“ řekl ministr vnitra.

Sociální demokracie podle jeho mínění nepostupuje v rozporu s ústavou ani koaliční smlouvou. „Splnili jsme

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Koaliční krize

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější