Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Notes: „Já čekám dál,“ zpívají si v ČSSD. Jinak je horko, ale ze zpráv z Ruska mrazí

Titulní strana tištěného Deníku N, 25. 7. 2019. Foto: Jan Moláček, Deník N
Titulní strana tištěného Deníku N, 25. 7. 2019. Foto: Jan Moláček, Deník N

Okurková sezona? Letos na domácí politické scéně ani náhodou. A ve světě také není o důležité dění nouze. Do dnešního Notesu z něj vybíral a komentoval Jan Moláček.

„Já čekám dál, já čekám dál…“ Ze známého hitu skupiny Spirituál kvintet by si ČSSD mohla udělat oficiální hymnu. Sociální demokraté se rozhodli, že budou dál čekat na vývoj ohledně výměny ministra kultury. Zjistila Hana Mazancová po dvouhodinovém čekání na závěry z grémia ČSSD.

V Evropě je horko. Bližší info v souhrnném článku Markéty Boubínové.

Ministerstvo vnitra se postavilo proti vydání osmi Tchajwanců do Číny, píše Jakub Zelenka. Mužům, které Peking podezírá z milionových podvodů, tam podle vnitra hrozí mučení.

Petra Procházková detailně popisuje pozadí vraždy ruské LGBT aktivistky Jeleny Grigorjevové. Stala se obětí lovu na homosexuály, který vyhlásili ruští krajně pravicoví radikálové?

Jelena Grigorjevová se účastnila všech protestních akcí v Petrohradě. Zdroj: FB Dinar Idrisov

Některým poslancům se nelíbí, že těhotné vězeňkyně se před porodem dostávají automaticky na svobodu a zpět za mříže se vracejí, až když je dítěti rok. Debatu rozpoutala kauza vražedkyně, která otěhotněla ve vězení, píše Jan Tvrdoň.

Eva Mošpanová zjišťovala, zda přežije zadlužená nemocnice v Rumburku? Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch tvrdí, že ano, místní se ale stále obávají, že minimálně část zdravotní péče budou muset hledat jinde.

Lenka Vrtišková Nejezchlebová zašla na čaj s 94letou bývalou sociální pracovnicí a partnerkou zesnulého Jaroslava Skály, který v roce 1948 založil první záchytku u nás. Jaký byl život s mužem, který položil základy léčby alkoholismu v Československu?

V diplomatickou roztržku mezi Ruskem a Jižní Koreou přerostl úterní incident, kdy dvě ruská vojenská letadla pronikla do jihokorejského vzdušného prostoru. Více v článku Magdaleny Slezákové.

Dva a půl milionu korun musela fotbalová Sparta zaplatit za rasistické excesy svých fanoušků při loňském dvojzápase se srbským klubem Spartak Subotica. Jaké má klub šance vymoct peníze od provinilců? Dozvíte se v článku Davida Janeczka.

V zítřejším Deníku N najdete:

  • Vláda na české předsednictví Rady EU vyčlení méně peněz
  • Křetínský narazil s plánem na ovládnutí řetězce Metro
  • Starší bílé ženy vyráží do Afriky, kde shání mladé partnery

Co píší jinde?

Odráží nový britský kabinet premiéra Borise Johnsona diverzitu moderní Británie, ptá se BBC? Necelou čtvrtinu vlády tvoří ženy, zato je v ní rekordní zastoupení etnických menšin. Ani ne polovina vlády studovala v Oxfordu nebo Cambridgi. Pro srovnání – ve vládě Margaret Thatcherové to bylo podle BBC 81 % jejích členů.

Pokud máte prázdninovou cestu do Rakouska, nespoléhejte na taxislužbu Uber. Ta totiž podle deníku Kurier v celém Rakousku dočasně přestala nabízet své služby. A to kvůli rozhodnutí soudu, podle něhož potřebuje v zemi pobočku a koncesi.

Zaujalo nás na sociálních sítích

Výbuch sopky Popocatepetl v Mexiku.

Pokud máte připomínku nebo jste našli chybu, napište na editori@denikn.cz.

Pointa N

Nezařazené

V tomto okamžiku nejčtenější