Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Skateboardy zažijí premiéru pod pěti kruhy. O vstupence mezi nejlepších osmdesát sní i Češi

Maxim Habanec během natáčení dokumentu Skate of Mind. Foto: Lukas Wagneter / Red Bull Content Pool
Maxim Habanec během natáčení dokumentu Skate of Mind. Foto: Lukas Wagneter / Red Bull Content Pool

Maxima Habance, Martina Peka nebo Tomáše Vintra zná celá domácí skateboardová komunita. Za rok se ale jejich popularita může mnohonásobně zvýšit, tedy pokud se kvalifikují na olympijské hry v Tokiu, kde skateboarding příští léto zažije premiéru pod pěti kruhy.

Do zahájení letních olympijských her v Tokiu zbývá necelý rok. Stejná doba zbývá sportovcům na to, aby se dokonale připravili na vrchol svých kariér. Odpočet do slavnostního zahájení her v Japonsku, které začnou 24. července 2020, sleduje poprvé v historii také skateboardová komunita.

Ve skateboardingu se bude v Tokiu závodit v disciplínách street a park. Dohromady se v Japonsku představí osmdesát jezdců a jezdkyň. Pro obě pohlaví je připraveno dvacet místenek do obou disciplín s tím, že z každé země mohou startovat maximálně tři muži a tři ženy. Zastoupení na hrách navíc musí mít všechny kontinenty.

Disciplína street imituje jízdu městem s různými překážkami, jako jsou schody, zábradlí a podobně. Jezdec dostane 45 vteřin, aby ukázal ty nejlepší triky. Disciplína park se zase vrací ke kořenům skateboardingu, kdy jezdci dostanou znovu tři čtvrtě minuty, aby ukázali nejlepší triky v bazénu nebo na rampách v duchu zakladatelů tohoto sportu. Skupinka surfařů z Los Angeles okolo Tonyho Alvy, Jaye Adamse či Stacyho Peralty, která si říkala Z-Boys, se v sedmdesátých letech minulého století postarala o propagaci dnešního moderního skateboardingu.

Kvalifikace začala na začátku letošního roku a vyvrcholí až těsně před olympiádou na konci května příštího roku. Jistou účast na hrách má už nyní kvarteto jezdců a jezdkyň z Japonska. „Na podzim bude končit první část kvalifikace a zároveň se poté bude rozjíždět druhá část, ve které se rozhodne o konečném startovním poli na hrách v Tokiu,“ vysvětluje pro Deník N předseda České asociace skateboardingu Jan Lankaš.

Jaké šance mají Češi?

Mezi největší hvězdy českého skateboardingu patří Maxim Habanec, Martin Pek nebo Tomáš Vintr, kteří se všichni

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Sport

V tomto okamžiku nejčtenější