Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

„Snaha o zviditelnění, kampaň, hlupáci.“ Senátní žaloba na Zemana ve Sněmovně nemá šanci projít přes ANO

Přes poslanecký klub ANO žaloba na prezidenta Miloše Zemana téměř jistě neprojde. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N
Přes poslanecký klub ANO žaloba na prezidenta Miloše Zemana téměř jistě neprojde. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Žádný poslanec za hnutí ANO – alespoň z těch, kteří reagovali na dotaz Deníku N –, není rozhodnutý, že podpoří ústavní žalobu na prezidenta Miloše Zemana. Tu ve středu schválil Senát. Aby se jí zabýval Ústavní soud, musela by pro ni zvednout ruku ústavní většina všech poslanců, tedy 120 zákonodárců. Jednota největšího klubu tak bude pro očekávané zamítnutí žaloby zřejmě klíčová.

Žalobou na prezidenta se bude Sněmovna zabývat pravděpodobně v září. Její předseda Radek Vondráček Deníku N potvrdil, že na pořad schůze půjde běžnou cestou, on sám ji nepokládá za prioritu. „Bude to standardní sněmovní tisk a buď já, nebo organizační výbor, který zasedá poslední týden v srpnu, to přikáže a navrhne na pořad,“ řekl Vondráček.

Předseda Sněmovny patří k těm poslancům za hnutí ANO, kteří už teď vědí, že žalobu nepodpoří. „O tom nemá vůbec smysl diskutovat. Jsou tam věci z jiného volebního období, myslím si, že je to z hlediska právního poměrně slabší. A to říkám velmi diplomaticky,“ potvrdil Deníku N Vondráček.

Podle šéfa poslanců vládního hnutí Jaroslava Faltýnka bude klub o stanovisku jednat po prázdninách. „Zatím jsme to neřešili, budeme to řešit v září. Já osobně jsem proti žalobě a budu na kolegy apelovat, aby ji nepodpořili,“ napsal předseda klubu ANO.

Naprostá většina z poslanců ANO, kteří zareagovali na dotaz Deníku N, má na žalobu stejný názor jako Faltýnek s Vondráčkem. A pokud se ho předseda Sněmovny dle vlastních slov snažil vyjádřit diplomaticky, někteří z jeho kolegů si servítky nebrali. „Pana senátora Lásku a ty senátory, kteří pro to zvedli ruku, považuju

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější