Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Tak vy jste bil a znásilňoval manželku? To je nakonec vaše věc, podmínka bude stačit

Ostře sledovaná kauza znásilňované dívky otčímem definitivně končí podmínkou. Co můžeme do budoucna změnit? Foto: Fotolia
Ostře sledovaná kauza znásilňované dívky otčímem definitivně končí podmínkou. Co můžeme do budoucna změnit? Foto: Fotolia

Komentář Pavla Houdka: Policista, který dekádu týral a nakonec znásilnil svou manželku, si od soudu odnesl podmínku. O pár týdnů dříve stejně dopadl mladík, který se pokusil zavraždit svou bývalou přítelkyni. Stejně byl letos potrestán muž, který opakovaně znásilnil svou mentálně postiženou dceru.

Hodnotit konkrétní případy bez detailní znalosti případu a spisu je vždy ošemetné, nicméně křiklavě nízké tresty pro pachatele domácího a sexuálního násilí jsou u nás dlouhodobým trendem a poslední případy jsou jen špičkou ledovce.

V České republice odchází podle analýzy organizace Profem od soudu s podmínkou zhruba polovina všech pachatelů znásilnění, a to včetně těch, kteří znásilnili dítě. Znásilnění je přitom systematikou trestního zákoníku, odborníky i policií považováno za jeden z nejhorších zločinů vůbec. A pozor: řeč je jen a pouze o případech, kdy je vina pachatele nade vší pochybnost prokázána. Soud vždy nejprve rozhoduje o vině, teprve následně o trestu; výše trestu proto nemůže odrážet pochyby o tom, „jak to vlastně bylo“.

Nízké tresty za tento zločin jsou jedním z nejviditelnějších důsledků toho, že psané právo i jeho výklad jsou slovy ústavní soudkyně Kateřiny Šimáčkové „mužským právem“. Myslí se tím, že právní normy jsou v mnoha případech sice na první pohled neutrální, dopadající na všechny stejně bez ohledu na pohlaví, při bližším zkoumání ale zjistíme, že jsou napsány z mužského úhlu pohledu a pro muže.

Mužské právo jako systém

Když jsem studoval právnickou fakultu, všichni profesoři trestního práva byli muži, ženy se uplatnily maximálně na úrovni odborných asistentek. Téměř všechny důležité a vedoucí funkce v justici jsou v mužských rukou, i když výjimky existují. Nepodezírám muže-právníky a zákonodárce z nějakého tajného spiknutí, nicméně je logické, že každé pohlaví má své nepřenositelné zkušenosti. A ty třeba i v dobré víře uplatňuje ve své práci.

Právo má navíc tu smůlu, že

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Názor

Komentáře

V tomto okamžiku nejčtenější