Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Když vstávají v pět do práce, nemůžu po nich chtít stoprocentní výkon, říká trenér fotbalistek a sní o Wembley

Hráčka Slavie a reprezentantka Kateřina Svitková (s číslem 10). Díky brance proti Bayernu Mnichov je jako jediná žena v nominaci na gól sezony. Foto: FAČR
Hráčka Slavie a reprezentantka Kateřina Svitková (s číslem 10). Díky brance proti Bayernu Mnichov je jako jediná žena v nominaci na gól sezony. Foto: FAČR

Francouzský prezident Emmanuel Macron předává medaile a poháry, nizozemský král Vilém Alexandr se na to dívá z čestné lóže. Vyprodané stadiony, skvělá atmosféra, v hledišti fotbalové celebrity současnosti i minulosti typu Kyliana Mbappého či Davida Beckhama. Na nedávné mistrovství světa fotbalistek ve Francii se české hráčky dívaly maximálně u televize. Mezi 24 nejlepšími týmy světa tradičně chyběly. Jejich trenér, vicemistr Evropy z Anglie roku 1996 Karel Rada, byl na mistrovství osobně. Teď se bude se svými svěřenkyněmi v kvalifikaci snažit o to, aby při mistrovství Evropy v roce 2021, které se hraje v Anglii, už Češky nechyběly.

V Česku si lidé možná myslí, že největší sportovní událostí roku 2019 bylo květnové mistrovství světa v ledním hokeji na Slovensku, ovšem podle toho, co se dělo od 7. června do 7. července ve Francii, si troufnu říci, že vedle podzimního mistrovství světa v ragby v Japonsku, se jí stal světový šampionát fotbalistek. Vy jste tam byl osobně. Jaký na to máte názor?

Souhlasím s vámi. Viděl jsem naživo obě semifinálová utkání USA–Anglie a Nizozemsko–Švédsko a byl to pro mě velký zážitek. Vyprodané stadiony, skvělí diváci, v lóžích prezidenti, králové i současné či bývalé hvězdy světového mužského fotbalu. Nahoru šla jak kvalita ženského fotbalu, tak především společenský význam akce, což jde samozřejmě v kontextu s dobou a děním ve světě. Bylo až neuvěřitelné sledovat, kolik tisíc fanoušků přicestovalo z USA. Ženský fotbal v Americe už je dávno fenoménem, teď se stává v celém světě. Jelikož jsem sám hrál na dvou mistrovstvích Evropy, můžu zodpovědně říct, že atmosféra zápasů ženského světového šampionátu ve Francii si v ničem nezadala s vrcholnými akcemi mužského fotbalu typu mistrovství světa či Evropy, někdy je dokonce předčila. A jsem rád, že to díky přenosům ČT Sport mohli sledovat i fotbaloví fanoušci z Česka.

Vítězné Američanky jsou ve své zemi celebritami, které si mohou dovolit vést slovní válku i s prezidentem Donaldem Trumpem. Nejlepší světová hráčka Alex Morganová, která získala první milionovou smlouvu, spolu s kapitánkou Megan Rapinoevou a další spoluhráčkou Ali Kriegerovou vzkázaly Trumpovi, že do „zas..nýho Bílýho domu na recepci rozhodně nepůjdou“.

V americkém případě do hry vstoupila politika. Fotbalistky už před šampionátem zažalovaly americkou fotbalovou asociaci, protože chtěly stejné podmínky na přípravu, cestování, zápasy i odměny jako muži. Věc má jít díky jednomu senátorovi dokonce až do Kongresu.

Ostatně rovnoprávnost si před časem vybojovaly

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Feminismus

Fotbal

Mistrovství Evropy ve fotbale

MS ve fotbale

Rozhovory

Sport

V tomto okamžiku nejčtenější