Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

S Číňany jsme bodování občanů podle chování neřešili, ohradilo se ministerstvo průmyslu

Ostnatý drát, strážní věž, bezpečnostní kamery: "středisko odborné výchovy" ve čtvrti Ta-ban-čcheng v Urumči, hlavním městě Sin-ťiangu. Patří mezi největší koncentrační tábor v Číně. Snímek je ze září 2018 a jeho autory pak hodiny zadržovala police. Foto: Thomas Peter, Reuters
Ostnatý drát, strážní věž, bezpečnostní kamery: „středisko odborné výchovy“ ve čtvrti Ta-ban-čcheng v Urumči, hlavním městě Sin-ťiangu. Patří mezi největší koncentrační tábor v Číně. Snímek je ze září 2018 a jeho autory pak hodiny zadržovala police. Foto: Thomas Peter, Reuters

Čínské centrum pro mezinárodní spolupráci se pochlubilo, že s českým ministerstvem průmyslu a obchodu řešili i sociální kredit, tedy technologii, která hodnotí lidi podle jejich životního stylu. Pokud nežijí řádně, jsou na ně uvaleny sankce. Ministerstvo průmyslu se ohradilo, že nad čínským webem nemá kontrolu a téma s Číňany neřešilo.

Zpráva se 10. července objevila na stránce Centra mezinárodní spolupráce Státní komise pro rozvoj a reformu Čínské lidové republiky. Upozornil na ni server Sinopsis.cz. Ten zároveň text z čínštiny přeložil a zjistil, že se podle Číňanů na půdě českého ministerstva řešil i takzvaný sociální kredit.

„V čínské delegaci byli vedle zástupců Státní komise pro rozvoj a reformu zastoupeni také představitelé Státního centra pro společenský kredit a součástí jednání byla výměna názorů na ‚budování systému společenského kreditu‘,“ uvádí Sinopsis.cz.

Jenže ministerstvo

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější