Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Notes: Zemanův kuchař, Čapák finišuje a je vaše práce bullshit job?

Koláž obálek Deníku N. Foto: Deník N
Koláž obálek Deníku N. Foto: Deník N

Co je víc zbytečná práce? Post ministra kultury, hradního kuchaře nebo člena Legislativní rady vlády? Předposlední červencovou středou provází svou prací naplněný Jan Jiřička.

Z naší produkce

„Děláme šašky.“ Léto 2019 se možná dostane do politologických skript jako horké období, kdy si prezident postavil hlavu a nechtěl jmenovat jednoho ministra kultury. Jak to nakonec s Michalem Šmardou dopadne, ví (možná) jen Miloš Zeman. „Je to padesát na padesát. Je ale škoda, že k tomu vůbec došlo, protože už dva a půl měsíce děláme lidem šašky,“ řekl kandidát ČSSD v rozhovoru Haně Mazancové.

Žalobce finišuje. Pomalu se blíží i další klíčový okamžik, který může ovlivnit běh věcí příštích – státní zástupce Jaroslav Šaroch by měl do konce srpna vědět, zda pošle k soudu premiéra Andreje Babiše kvůli obvinění v kauze Čapí hnízdo. Lukáši Prchalovi to řekl šéf Městského státního zastupitelství v Praze Martin Erazín.

Zadržení vojáci. Také jsme popsali včerejší zásah na generálním štábu a v Prostějově. Ministr obrany Lubomír Metnar Deníku N potvrdil zadržení neupřesněného množství českých vojáků. Případ souvisí s úmrtím Afghánce, který byl ve vazbě kvůli zastřelení českého kynologa.

Případ Pelikán. Už včera večer Hana Mazancová a Lukáš Prchal zjistili, že Robert Pelikán, který loni s bouchnutím dveří opustil vládu i Sněmovnu, míří do Legislativní rady vlády. „Potřebuju někoho, kdo tam bude intenzivně pracovat,“ řekla Deníku N ministryně spravedlnosti Marie Benešová.

Předražené zvěstování. Eliška Černá dál bedlivě sleduje neuvěřitelný případ obrazu, který chce Národní galerie koupit za 65 milionů, byť se před dvěma lety neprodal v aukci ani za necelé tři miliony. Že je cena velký úlet, nyní potvrdil i posudek Akademie věd.

ANO je pro NE. Jan Tvrdoň sondoval, jak se Sněmovna staví k iniciativě senátorů podat na prezidenta ústavní žalobu. Zákonodárci v čele s Václavem Láskou se sice nevzdávají, ale jejich šance výrazně snižuje fakt, že nejsilnější poslanecký klub jejich návrh zřejmě nepodpoří.

Žaloba není žalování. Záměru podat ústavní žalobu se v komentáři věnuje i Jan Moláček. Podle něj je záhodno, aby Ústavní soud konečně autoritativně rozhodl, zda Zeman ústavu porušuje, nebo ne. „Bránit justici, aby udělala to, nač ji máme, může jen někdo, kdo se jasných pravidel bojí, protože jeho politické metody spočívají v jejich překračování,“ argumentuje.

Střídání u hradní plotny. Na Hradě ale mají jiné starosti. Zemanovi odešel kuchař, podařilo se však již sehnat náhradu – pokrmy pro mlsný jazýček hlavy státu bude připravovat jeden z pracovníků Top Hotelu Praha.

Komplikace s Metrem. Dalších akvizic lačný byznysmen Daniel Křetínský může narazit v úsilí získat německý velkoobchodní řetězec Metro. Podle představenstva a dozorčí rady je jeho nabídka podhodnocená. Detaily popisuje Eliška Hradilková Bártová.

Zbytečná práce. Pokud vám přijde, že vaše práce nemá smysl, nejste sami. Řadu průzkumů na toto téma prošla Tereza Mynářová a všimla si i pozoruhodného termínu „bullshit jobs“. Mezi zbytečnými profesemi je i řada velmi dobře placených a prestižních míst.

Prosvětlit temné kouty. Ale jsou prázdniny, tak nechme chvíli práci stranou. Pokud máte volno, můžete se vypravit na koncert Lenky Dusilové. Ne na přelidněný festival, ale do komornějšího prostředí některé z pozoruhodných památek v bývalých Sudetech. Smysl těchto akcí, rodinné kořeny i své vyhoření zpěvačka popisuje v rozhovoru Lenky Vrtiškové Nejezchlebové.

Zítra v tištěném Deníku N najdete

  • Příběh „alkoholologa“ Jaroslava Skály a jeho životní partnerky
  • Kauza těhotné vražedkyně zburcovala poslance
  • Editor Deníku N se vypravil na závod 1000 mil
  • Fotbalová Sparta je krátká na neandrtálce v publiku

Také nás zaujalo

Zvířecí týden. Ministrovi životního prostředí Richardu Brabcovi zřejmě někdo poradil, že zvířaty nic nezkazí. Zatímco včera s premiérem vypouštěli do přírody sysly, zítra si střihne roli medvědáře Kuby Kubikuly, protože zámku v Českém Krumlově podle tiskové zprávy resortu předá dva hnědé chlupáče.

Odpudivá svačina. Méně roztomilé podívané byli na konci března svědky lidé procházející se po londýnské čtvrti Soho. Před veganským stánkem zde mladý pár zvolil poněkud nechutný způsob protestu: pustili se do pojídání mrtvých veverek i s jejich kožíšky. Soud nyní zvrhlé veverkožrouty uznal vinnými z porušování veřejného pořádku, informoval deník Guardian.

Pokud máte připomínku nebo jste našli chybu, napište na editori@denikn.cz.

Pointa N

Nezařazené

V tomto okamžiku nejčtenější