Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Křetínského plán na převzetí Metra se komplikuje. Vedení firmy se bojí zadlužení

Daniel Křetínský. Foto: ČTK
Daniel Křetínský. Foto: ČTK

Představenstvo a dozorčí rada německého velkoobchodního řetězce Metro označily nabídku českého podnikatele Daniela Křetínského na odkup akcií společnosti za podhodnocenou. Upozorňuje také na dluhy, které se s nabídkou pojí.

Český miliardář Daniel Křetínský každým rokem významně expanduje. Letos se odhodlal společně se svým dlouholetým finančním spoluhráčem Patrikem Tkáčem k dalšímu kroku, který měl zásadním způsobem přepsat mapu jeho byznysového impéria.

V červnu společnost, ovládaná Křetínským a Tkáčem, EP Global Commerce IV (EPGC) dala nabídku na odkup kontrolního podílu akcií rozsáhlé německé sítě Metro, která celou firmu ohodnotila na bezmála 150 miliard korun.

Dnes však představenstvo a dozorčí rada německé společnosti označily tuto nabídku za podhodnocenou a doporučily ji současným akcionářům nepřijmout. Křetínského ambice ovládnout klíčový mezinárodní kolos tak dostala významnou ránu. Vedení společnosti se podobně vyjádřilo už na konci června s tím, že podílníkům poradilo počkat na podrobné prohlášení.

„Cenu, kterou nabízí EPGC, považujeme za nepřiměřenou, protože podstatně podhodnocuje Metro, a i po přezkoumání jejích dalších podmínek doporučujeme našim akcionářům nabídku neakceptovat,“ uvedl v prohlášení předseda představenstva Metro AG Olaf Koch.

Předseda dozorčí rady německé společnosti Juergen Steinemann současně upozorňuje na to, že nabídka je spojená s

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Zákulisí moci

Ekonomika

V tomto okamžiku nejčtenější