Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Thom Yorke nazpíval snovou autoterapii, Anima je jeho nejambicióznější sólovou deskou

Anima. Foto: Wikimedia Commons
Anima. Foto: Wikimedia Commons

Na obalu třetí sólové desky Thoma Yorkea je postava propadající se do neznáma. Album Anima je ovlivněné výkladem snů, nočních můr a Yorkeovým problémem s nespavostí, která jenom posiluje jeho nejrůznější úzkosti: z přeplněných dopravních prostředků a neustále se kmitajících velkoměst nebo z pohlcujících moderních technologií. Což jsou témata, jimž se věnuje s kapelou Radiohead i v tvorbě mimo ni už přes tři dekády.

Temný výjev z coveru tak může znázorňovat člověka upadajícího do hlubokého spánku nebo také, jak se životy lidí rozpouštějí v digitálních médiích, a naznačovat, co se děje s lidskou myslí při depresích. „Probudil jsem se s pocitem, který jsem už nebyl schopný přijmout,“ zpívá britský hudebník na albu, které o těchto stavech vypovídá.

Před vydáním nahrávky londýnské metro zaplnily zvláštní plakáty poutající na nový výrobek od společnosti ANIMA Technologies. Přístroj Dream Camera – v překladu něco jako snový fotoaparát – měl uživatelům pomoci vyvolat jejich ztracené sny z nevědomí a zvěčnit je. „Jenom zavolejte nebo napište na toto číslo a my vám vrátíme vaše sny,“ slibovala reklama. Když jste se dovolali, ozval se údajně robotický hlas a úryvek ze skladeb z desky. Jak poznamenává Philip Sherburne pro hudební server Pitchfork: „Mohly to být jen dvě věci – otravná reklama na nejhorší epizodu Black Mirror nebo kryptická upoutávka na novou desku Thoma Yorkea.“

Přirovnání k seriálu Black Mirror, který upozorňuje na odvrácenou stranu neustálého pokroku a provazování života lidí s technologiemi, na album Anima sedí perfektně. Dnes padesátiletý Yorke vždy svým vysoko položeným hlasem varoval před dystopickou budoucností, ale v současnosti – kdy některé z jeho dřívějších vizí žijeme – vyzní obzvlášť znepokojivě. Zároveň jde o jeho doposud nejsilnější a nejambicióznější desku.

„Zatracený stroji, proč se mnou nemluvíš?“ zpívá Yorke níže položeným hlasem v písni

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Hudba

Kultura

V tomto okamžiku nejčtenější