Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Hřebejk: Zeman je negativní shakespearovská figura, Babiš jen nezajímavý loupežník, který přechytračil lidi

Jan Hřebejk. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N
Jan Hřebejk. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N

Jana Hřebejka fascinuje pozorovat nejvyšší politická patra. Miloše Zemana považuje jeden z nejvýraznějších českých filmových režisérů za vyloženě shakespearovský typ. Naproti tomu Babiš by jej ve filmu nebavil, protože je podle něj nezajímavý technokrat. Česká politika jej jako námět láká. „Takový film by mě strašně zajímalo natočit, ale je to těžké. Aby to nebyla jen sranda pro kamarády,“ říká zastupitel Prahy 5 za Starosty a nezávislé.

Jak jste prožíval letošní filmový festival v Karlových Varech?

Vůbec nijak. Nebyl jsem tam, protože jsem točil v Tunisu.

Přitom jste stačil podepsat dopis zhruba čtyřiceti umělců, který upozorňoval na to, že KVIFF sponzoruje Česká zbrojovka. Ta podle Amnesty International svým byznysem porušuje etická pravidla EU a dodává zbraně do nedemokratických zemí a taky lovcům nosorožců v africkém národním parku. Kdybyste ve Varech ve chvíli svého podpisu byl, zůstal byste tam i poté?

Asi ano. Ten dopis jsem dostal v Tunisu uprostřed natáčení. Automaticky jsem ho podepsal, protože mi přijde, že by bylo asi přijatelnější, kdyby měl festival přirozenější partnery. Ale vůbec to nemám vyhrocené. Zas tolik o tom nevím. Nezačal jsem si googlovat ani tu firmu. Já jsem se solidarizoval s kolegy, takže se od toho pochopitelně nedistancuji, ale nijak zvlášť bych to neprožíval.

To mě překvapuje. Čekala bych, že u takového dopisu si nejprve opravdu zjistíte, pod co se vlastně podepisujete.

„We love shooting“ (Milujeme natáčení/střílení – slogan zbrojovky k festivalu, pozn. red.) je extrémně hnusný

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Rozhovory

Česko, Kultura

V tomto okamžiku nejčtenější