Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Naše pozice je slabá, nevím, jestli budu ministrem kultury, říká kandidát ČSSD Šmarda

Nový předseda ČSSD Michal Šmarda musí řešit spory ve straně. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N
Nový předseda ČSSD Michal Šmarda musí řešit spory ve straně. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Michal Šmarda měl být podle představ předsedy ČSSD Jana Hamáčka už téměř dva měsíce ministrem kultury. Prezident Miloš Zeman přesto dosud neřekl, zda jej do funkce jmenuje. „Nevím, jak to dopadne,“ přiznává Šmarda, který v pondělí zveřejnil ostrou kritiku svých spolustraníků. Tu ale v rozhovoru pro Deník N mírní: možná prý neměl řešit vnitřní problémy takto veřejně.

Premiér Andrej Babiš ve středu míří za prezidentem Milošem Zemanem. S čím podle vás musí odejít?

S tím, že dosáhne přijetí svých návrhů. To je ideální výsledek. Respektive je to normální výsledek.

Čili má explicitně zaznít, že prezident odvolá Antonína Staňka k poslednímu červenci a vás k prvnímu srpnu jmenuje ministrem kultury?

Asi není úplně podstatné, jestli to bude k 29. červenci, nebo k 2. srpnu. Tady není prostor na ultimáta. Je škoda, že si kvůli tomu musí nejvyšší ústavní činitelé kazit léto. A je škoda, že tu jednoduchou věc nevyřešili v době, kdy ještě normálně chodili do práce. I pro ně by to určitě bylo příjemnější.

Ten termín přece podstatný je. Jde o to, jak dlouho ještě budete čekat, protože z vaší strany už termínů zaznělo několik.

Pan prezident byl rozladěný z toho, že pořád padají nějaké termíny. Když jsme to původně chtěli vyřešit za měsíc, cítil se pod tlakem. Bral to jako nátlak. Takže jsme je přestali dávat. Dali jsme silný mandát Janu Hamáčkovi, aby situaci vyřešil. Hamáček může tlačit na premiéra i prezidenta, aby pokud možno co nejrychleji plnili svoje povinnosti. Doufám, že se to podaří.

Předpokládám, že to váš předseda dělá už dva a půl měsíce. Ale pořád se to nevyřešilo.

To ano, ale není to úplně naše vina. Své návrhy jsme řekli jednoznačně, stanoviska neměníme, snažíme se být konzistentní, panu prezidentovi i premiérovi se snažíme vytvářet co největší prostor, aby už

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější