Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Na jihu Moravy hynou kvůli lesníkům tisíce vzácných motýlů, říkají experti. Může za to sucho, hájí se státní podnik

Jasoň dymnivkový už vymizel téměř z celého Česka, přežívá jen v CHKO Pálava. Foto: Adobe Stock
Jasoň dymnivkový už vymizel téměř z celého Česka, přežívá jen v CHKO Pálava. Foto: Adobe Stock

Průsvitný bělavý motýl jasoň dymnivkový už v Česku přežívá jen na několika málo místech. Jedním z nich je Milovický les pod Pálavou. Také tam už ale vymírá. Vědci a ochránci přírody upozorňují, že za to může nešetrné hospodaření Lesů ČR. Státní podnik se brání, že na vině je sucho, klimatická změna a invazivní druhy.

„Nedávno tu žily tisíce jasoňů. Dnes zbývají poslední kusy v jedné malé kolonii,“ říká Lukáš Čížek z Biologického centra Akademie věd ČR. „Milovický les byl donedávna na motýly mimořádně bohatý. Dnes tu potkáte hlavně pár nenáročných druhů. Pokles je velmi rychlý, jeho příčiny jsou zjevné. Navíc k němu dochází v Chráněné krajinné oblasti Pálava,“ popsal entomolog v tiskové zprávě.

Motýli podle něj mizí proto, že v oboře začal státní podnik zhusta těžit dřevo. „Aby jeleni nebo daňci nežrali stromky, které v místě státní lesníci vysadili, tak velké části obory oplotili. Tím pádem se daňci ocitli na výrazně menší ploše, kterou celou spásli. Navíc byly suché roky, takže trávy bylo málo. Teď to tam vypadá jako výběh před kravínem,“ popsal pro Deník N Čížek, jak vzácný hmyz přišel o své stanoviště.

Koloniím bílých motýlů podle odborníků škodí také

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější