Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Stává se z Polska homofobní Mordor? Útoky v Bělostoku vypovídají o hluboce rozdělené společnosti

Proti fotbalovým chuligánům, kteří se v polském Bělostoku o uplynulém víkendu pokusili narušit LGBT průvod, zasáhla policie slzným plynem. Foto: ČTK/AP/STR
Proti fotbalovým chuligánům, kteří se v polském Bělostoku o uplynulém víkendu pokusili narušit LGBT průvod, zasáhla policie slzným plynem. Foto: ČTK/AP/STR

Komentář Víta Dostála: Polským Bělostokem minulou sobotu poprvé prošel průvod hrdosti LGBT komunity známý jako Pochod rovnosti. Do cesty se mu postavily skupinky převážně fotbalových chuligánů hlásících se k nacionalismu. Po jeho skončení pak po městě naháněli jednotlivé účastníky a napadali je. Dramatické záběry fyzických útoků obletěly svět. Co tato událost vypovídá o dnešním Polsku a co znamená pro probíhající kampaň před podzimními parlamentními volbami?

Bělostok se nachází na severovýchodě Polska, kde se vládnoucí národně-konzervativní strana Právo a spravedlnost těší značné podpoře. Ještě před několika lety by zde Pochod rovnosti byl těžko představitelný, nicméně Polsko se v tomto ohledu mění. Letos se koná celkem 21 pochodů, a to včetně míst jako Koszalin, Płock nebo Kalisz, které by i člověk zdatný v geografii těžko hledal na slepé mapě našeho severního souseda. Podle některých průzkumů podporuje většina Poláků registrované partnerství pro stejnopohlavní páry, jiné ukazují postupný ústup homofobních názorů. Polsko už zdaleka není takovým katolickým skanzenem, jak si ho mnoho Čechů představuje.

Letmý pozorovatel polského dění však může při zprávách o krocích jednobarevné polské vlády, zejména o obsazování veřejných institucí a obcházení ústavy při změnách v soudnictví, nabýt dojmu, že nacionalisté tam nadobro zvítězili. Polsko ale ještě není tak daleko jako Maďarsko, kde je vzhledem k dominanci Orbánovy státostrany změna v nejbližší době prakticky nepředstavitelná. Polská rzeczpospolita je spíše zemí polarizovanou. Dlouholetý konflikt mezi odpůrci a zastánci zvoleného modelu transformace v 90. letech vygradoval v posledním desetiletí do nesmiřitelného konfliktu mezi národně-konzervativním a liberálním táborem. Zatímco ještě v roce 2005 byste rozdíly mezi konzervatismem Občanské platformy a Práva a spravedlnosti museli hledat velmi pečlivě, dnes se politický spor o budoucnost Polska přenesl i do hodnotové oblasti. Přes postupně se měnící tvář země, kterou přesně ukazuje posun v názorech na LGBT komunitu, je to právě zásadově konzervativní Právo a spravedlnost, jež z dané situace vychází jako politický vítěz.

Bělostocké dozvuky

První bělostocký pochod rovnosti se rozhodly narušit zejména skupiny fotbalových chuligánů. Ti jsou v Polsku velmi dobře zorganizovaní, často operují s historickou symbolikou a mají vazby na krajně pravicová politická uskupení. Vulgárními pokřiky a skandováním rušili samotný pochod a po jeho skončení útočili na jednotlivé účastníky. Desítky chuligánů byly zadrženy.

Právo a spravedlnost aktivity těchto výtržníků

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Názor

Komentáře

V tomto okamžiku nejčtenější