Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Středověký obraz, který chce Národní galerie koupit za 65 milionů, má podle Akademie věd pětkrát nižší cenu

Obraz Zvěstování Panně Marii z okruhu Mistra vyšebrodského oltáře. Foto: Národní galerie
Obraz Zvěstování Panně Marii z okruhu Mistra vyšebrodského oltáře. Foto: Národní galerie

Ústav dějin umění Akademie věd vydal posudek na cenu středověké malby, kterou chce Národní galerie koupit do svých sbírek za 65 milionů korun. Odborníci nyní hodnotu obrazu stanovili na maximálně 12 milionů. Na původní nepřiměřenou cenu díla upozorňuje stále více historiků umění.

Ministerstvo kultury má k dispozici nový posudek na cenu středověkého obrazu Zvěstování Panně Marii z dílny Mistra vyšebrodského oltáře. Národní galerie (NG) navrhla deskovou malbu prostřednictvím ministerstva koupit za 65 milionů. Posudek Ústavu dějin umění Akademie věd ČR, který má Deník N k dispozici, ale říká, že cena se pohybuje mezi 10 až 12 miliony korun.

„Mohu potvrdit, že jsme posudek obdrželi a že je pro nás relevantní. V současné chvíli vyhodnocujeme pro Národní galerii tři akvizice. Do té doby se nebudeme detailněji k celé situaci vyjadřovat,“ řekl Deníku N náměstek ministra kultury Vlastislav Ouroda.

Ředitel NG Ivan Morávek potvrdil, že galerie má o obraz stále zájem. Na dotaz, jestli se bude zabývat rozdílnými cenami a tím, že řada odborníků považuje transakci ve výši 65 milionu za nepřiměřenou, neodpověděl.

Na snížení ceny obrazu o více než 50 milionů se podle nového posudku podílí tři klíčové aspekty. Hlavním je to, že

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Národní galerie

Česko, Kultura

V tomto okamžiku nejčtenější