Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Notes: Život jako šifra, pondělní události jako jedna velká hádanka

Notes – úvodní foto, koláž osmi titulních stran.
Notes – úvodní foto, koláž osmi titulních stran.

Lze srovnat de Gaulla s Milošem Zemanem? Kdo je větší hvězda, Jágr, nebo Messi? A promění se lidový prezident v diktátora? Události pondělka v Deníku N i mimo něj přefiltruje Jan Kudláček.

De Gaulle, Zeman, Turing a Alexej F.

Co má Miloš Zeman společného s Charlesem de Gaullem? To je složitá hádanka. Armáda to nebude… Protinacistický odboj taky ne… Ale něco přece. Možná vás zaujme neotřelé srovnání Je to věc mezi každým z vás a mnou (aneb) Jak de Gaulle jako první měnil parlamentní republiku v poloprezidentský systém od politologa Josefa Mlejnka.

„Jak chcete vládnout zemi, kde se připravuje dvě stě čtyřicet šest druhů sýra?“ Generál de Gaulle nebyl velkým příznivcem rozmanitosti. Foto: ČTK/ZUMA

Adéla Skoupá sepsala obsáhlý článek o tom, že v České republice konečně vznikla vůbec první souhrnná zpráva, která mapuje používání takzvaných omezovacích prostředků v psychiatrii: kurtů, izolačních místností nebo síťových lůžek. Adéla se ji pro vás pokusila rozluštit a v článku ukazuje, že je co zlepšovat.

S obviněním z terorismu stane před českým soudem další člověk. Bělorus Alexej F. žijící v ČR je obviněn podle paragrafu 311 trestního zákoníku, což je teroristický útok. Za něj mu v případě odsouzení hrozí maximálně 15 let vězení. Alexej opakovaně bojoval na východní Ukrajině na straně proruských separatistů proti ukrajinské armádě (v konfliktu, kde už zemřelo kolem 14 000 lidí a který je podle Miloše Zemana jen „chřipkou“).

Nebylo to tedy na českém území, ale náměstek Vrchního státního zastupitelství Adam Bašný už dříve tvrdil, že boj povstaleckých skupin proti vládě Ukrajiny je „nutno právně kvalifikovat jako zločin podle výše uvedené právní kvalifikace“. Víc o tom ví Lukáš Prchal.

A víte vy, kdo to byl Alan Turing? „O Turingovi ví většina lidí tři věci: že za války rozluštil německou šifru, že vymyslel test rozpoznávající umělou inteligenci a že doplatil na svou homosexualitu,“ píše můj vědecký kolega Petr Koubský a mezi takové „znalce“ patřím i já. Možná i vy (viděli jste Kód Enigmy? A možná jste četli, že Turing je na nové librové bankovce). Takže pozor, teď to přijde: „Nic z toho není tak docela pravda.“ Tak. O tom, jak to bylo doopravdy, se rozepsal Petr Koubský.

7lhářky. Foto: HBO Europe

Z reality do seriálu a zase zpátky

HBO odvysílala druhou řadu ambiciózního seriálu 7lhářky. „Varování, které obsahuje, zní, že ať bude naše minulost jakákoliv, nikdy jí neunikneme,“ píše Benjamin Slavík v recenzi v Deníku N. Ta mi umožnila napsat název seriálu tak, jak se to nebude líbit našim jazykovým korektorům ;). Jestli chcete moji tajnou šifru (takovou enigmu) a tip na to, co sledovat, rozluštit, mrkněte na článek.

Vesnický učitel Holoborodko se stal prezidentem a ovládl celou Ukrajinu. To je stručný děj jiného televizního seriálu Služebník lidu.

A teď skutečnost: Televizní komik Volodymyr Zelenskyj se stal prezidentem a ovládl celou Ukrajinu.

V obou případech jde o stejného člověka. Politická strana, která se jmenuje stejně jako seriál a kterou vede komik, který v něm hrál Holoborodka a drtivě se stal prezidentem, teď jednoznačně vyhrála i parlamentní volby. Voliči tak Zelenskému svěřili de facto do jedněch rukou obě větve výkonné moci. I Zelenskyj se tak podobně jako de Gaulle nebo Zeman ocitá možná v jakémsi poloprezidentském systému. Je to dobře? Je to nebezpečné? Obojí rozebírá v povolební analýze Petra Procházková.

Zelenskyj-herec jako prezident Holoborodko v seriálu Služebník lidu a Zelenskyj-politik jako prezident Zelenskyj a předseda strany Služebník lidu v seriálu život. Foto: Úřad prezidenta, president.gov.ua a Efrem Lukatskyj, AP/ČTK

Holoborodko-Zelenskyj je teď prostě všude – i na titulce zítřejšího tištěného Deníku N:

Co si ráno přečtete v papírovém Deníku N?

  • Ale nejen to, co vidíte: Jiří Hrdina strávil v NHL necelých pět sezon, během nichž třikrát vyhrál Stanley Cup. V úvodu devadesátých let navíc pomáhal usměrnit mladého Jaromíra Jágra na začátku jeho zámořské kariéry. Proč Hrdinu slavný hokejista Jágr nedávno zklamal? A proč se dlouholetý skaut Calgary Flames a Dallas Stars na sociálních sítích vymezuje proti Andreji Babišovi? I o tom se rozpovídal v rozhovoru pro Deník N.
  • Dozvíte se od vědeckého výživového poradce, že největší chyba při hubnutí je to, když začnete jíst méně.
  • Nebo si představte, že by Pavel Nedvěd českou reprezentaci přivedl ke druhému místu na mistrovství světa, ke třem stříbrům a jednomu bronzu na kontinentálním šampionátu, a přesto bychom jeho výsledky komentovali jako zklamání. A pak si přečtěte náš článek o Messim!
  • Tohle a ještě víc zajímavého zítra v tištěném Deníku N ve stáncích a trafikách.

Co rozluštili kolegové jinde?

Černá vdova, Thor, Dr. Strange, Šang-Čch‘, Blade, Eternálové… Co je to zase za šifru? Znalejší už vědí. Studio Marvel zveřejnilo plán takzvané čtvrté fáze. Zatímco třetí vyvrcholila intergalaktickou bitvou dobra proti zlu v od včerejška nejvýdělečnějším filmu všech dob Avengers: Endgame a pokračováním Spider-Mana, tamti ze začátku tohoto odstavce budou v té čtvrté. Prostě: do kin přijdou další populární superhrdinové a iRozhlas se v tom vyzná a sepsal jací a kdy.

Kolegové z bratrského slovenského Denníku N pomáhají čtenářům dešifrovat proces s Marianom Kočnerom a Pavlom Ruskom pre falšovanie zmeniek, ktorý sa začal na Špecializovanom trestnom súde v Pezinku – rozluštím: proces s (podnikateli) Mariánem Kočnerem a Pavlem Ruskem pro falšování směnek, který začal u Specializovaného trestního soudu v Pezinku.

A AFP přinesla video, v němž „Boris Johnson opouští centrálu své kampaně v Londýně den před plánovaným zveřejněním výsledků klání o příštího lídra Konzervativní strany a britského premiéra“. Článek o příštím premiérovi přineseme v Deníku N zítra, ale pokud chcete vidět, jak BoJo vychází ze dveří domu a na ulici nastupuje do auta, tohle je přesně pro vás!

Tweet AFP s videem, v němž „Boris Johnson opouští centrálu své kampaně v Londýně den před plánovaným zveřejněním výsledků klání o příštího lídra Konzervativní strany a britského premiéra“. Zdroj: Twitter

Trapas dne se ale povedl kanadské policii v provincii British Columbia. A předem se omlouvám, je to dost černý humor – jenže i takovéhle věci se dnes stávají. Ve videu streamovaném na Facebooku z tiskové konference o dvojnásobné vraždě měla policie zapnutý „kočičí filtr“. Vypadalo to takhle:

(Událost se stala už v pátek, dnes o ní informuje britská ITV).

Kdo máte schránku nebo cestu kolem trafiky, podívejte se ráno do papírového Deníku N, na webu se můžete těšit třeba na článek o novém lídrovi Konzervativní strany a příštím britském premiérovi :). Aby vám to rychle uteklo, můžete už jít spát ;). Dobrou noc i hezké čtení přeje Jan Kudláček.

Pokud máte připomínku nebo jste našli chybu, napište na editori@denikn.cz.

Pointa N

Nezařazené

V tomto okamžiku nejčtenější